Android için geliştirilen başlatıcı uygulamaları ne kadar güvenli?

Android için geliştirilen üçüncü taraf başlatıcılar (launcher) canınızı yaksın istemiyorsanız, bilmeniz gereken her şeyi içeride özetledik...

Android telefonunuza yeni bir başlatıcı kurarken iki kere düşünün

Android cihazların en ilgi çekici yanlarından biri, kullanıcılara renkli, kullanışlı ve farklı bir görünüş ve kullanım sunan üçüncü taraf başlatıcılar olabilir. Bu başlatıcılar, sadece telefon ekranının görünümünü değiştirmekle kalmaz, günlük kullandığınız özelliklere kolay erişimden kullanım kolaylığına kadar Android deneyiminizi tamamen değiştirebilir.

Ancak sundukları bütün bu avantajlara rağmen, üçüncü taraf başlatıcılar ne kadar güvenli? Gizli bir güvenlik riski söz konusu olabilir mi?

Cevap, ne yazık ki evet... Sadece başlatıcılar değil, Android telefonunuzda herhangi bir üçüncü taraf uygulamayı kullanmak bir gizlilik riski oluşturur. Bir uygulamanın çeşitli dosyalara erişim hakkını kazanması ve cihazınızda belirli işlemler için izin alması ile beraber ters gidebilecek pek çok şey vardır. Bir uygulama geliştiricisi kötü niyetli olabilir ve gerekli izinlere sahip olduğu sürece Android işletim sisteminizin onları durdurmak için yapabileceği çok fazla şey yoktur.

Galeri uygulamaları özel fotoğraflarınızı çalabilirken, klavye uygulamaları şifrelerinizi ve kredi kartı bilgilerinizi çalabilir. Bunu yapabilmelerinin sebebi de, galeri uygulamasına fotoğraflarınıza erişim için izin vermeniz ve klavye uygulamasına yazdığınız her şeyi takip etmek için izin vermenizdir.

Ne yazık ki, kötü amaçlı bir üçüncü taraf başlatıcının oluşturacağı riskler, bu uygulamalara göre çok daha yüksektir.

Android başlatıcıların doğasından dolayı, telefonunuzdaki tüm verileri riske atabilecek kadar geniş bir izin aralığı verilmesi gerekir. Genellikle indirmeniz istenecek ek uygulamaların da desteği ile bu başlatıcılar telefonunuzda neredeyse her şeyi yapma iznine sahiptir. Dosyalarınıza erişebilir, SMS’lerinizi okuyabilir, arama yapabilir, bildirimlerinize erişim sağlayabilir ve sosyal medya sohbetleriniz de dahil olmak üzere telefonunuzun her noktasını kontrol edebilirler. Özellikle Android’in daha az güvenli olan eski sürümlerini kullanıyorsanız bu tehlike daha da artar. Ayrıca bazı başlatıcılar, klavye ekleri gibi başlangıçta şüpheli görülmeyen bazı ek uygulamaları indirmenizi isteyerek bu erişimlerini daha da derine götürebilir.

Tabii ki bu durum, bütün üçüncü taraf başlatıcılardan uzak durmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Güvenilir ve açık kaynaklı seçenekler, genellikle güvenli sayılabilecek başlatıcılar arasındadır. Üçüncü taraf bir başlatıcıyı kullanmak doğal olarak bir risk yaratsa da, bazıları kamu kullanımı ve incelemesi ile güvenliği kanıtlanmış seçeneklerdir.

Örneğin Kiss Launcher, Zen Launcher, Olauncher ve Emerald Launcher gibi açık kaynaklı başlatıcılar bu grubun içerisinde sayılabilir. Bir başlatıcının açık kaynaklı olması, diğer geliştiricilerin de tüm kodu kontrol edebilmesine izin verilmesinden dolayı kötü amaçlı bir özellik eklemeyi zorlaştırır.

Benzer bir şekilde Microsoft Launcher, Nova Launcher, Apex Launcher ve Smart Launcher, tanınmış ve güvenilir kaynaklardan geldikleri için genellikle güvenli olarak görülür.

Telefonunuz üzerinde sahip oldukları erişim seviyesinden dolayı kötü amaçlı bir başlatıcıya kurban düşmek çok yıkıcı bir olay olabilir. Bu yüzden size sağladıkları tüm avantajlar ilgi çekici olsa da, öncelikle sıkı bir araştırma yaparak başlatıcının gerçekten güvenli olduğundan emin olmanızda yarar var. Özellikle popüler, ücretli başlatıcıların ücretsiz kopyaları olarak tanıtılan başlatıcılara karşı çok dikkatli olunması ve güvenliklerinden emin olmak için mümkün olan her adımın atılması önemlidir. Ayrıca Play Store’da olmayan başlatıcılardan özellikle uzak durulması önemlidir...