Android ve Chrome OS: Dost mu düşman mı?

Chrome OS duyuruldu, kafalar karıştı: Google gerçekten bindiği dalı kesiyor olabilir mi?

ChromeOS kardeşini yer mi?

Google'ın iki farklı işletim sistemi üzerinde çalışması insanların kafasını karıştırmış olabilir. Ancak durum gayet basit. İkisinin kullanım alanları, uzmanlaştıkları yerler farklı. Android daha ziyade elde taşınabilir cihazlarda, Chrome ise netbooklarda güçlü olacak. İşler PC'deki kadar basit değil sonuçta. Kısıtlı sistem kaynakları ve farklı mimariler söz konusu, tüketiciye hiç yansımayan ancak üreticilerin ancak farklı seçenekler kullanarak çözebildiği sorunlar var. Diğer seçeneklerin yanında Chrome'a ve Android'e sahip olmak, üreticilerin cephaneliğini zengin ve güçlü kılıyor.

Her ikisi de geliştirmeye açık platformlar olmasına karşın Google, çeşitli firmalar Android kullanan ürünler piyasaya sürmek istediğinde ürünleri denetliyor. Basit uyumluluk ve kalite testlerinden geçirerek, piyasada Google ve Android isminin kalitesini düşürecek ürünlere izin vermiyor. Denetim sayesinde piyasa bir anda Android yüklü ürünlerle şişmiyor. Arz talep dengesinin hızlı aşılmasının zararlarından, küçük bir piyasanın zararlı ölçüde küçük parçalara bölünmesinden Android kullanmayı seçenler korunuyor.

Cep telefonu üreticileri Android'den memnun

Cep telefonu üreticileri Android'den memnun
HTC, Android kullanan yeni modeller çıkartmaya devam edecek

Android buna rağmen belli açılardan Google'a bağlı değil. Firmalar Google batsa da Android'e verdiğimiz emekler çöpe gitmez, biz Android ile yolumuza devam ederiz diyor. Bu da özgürlük ve güven demek. Bu Google Checkout gibi yazılımlara da yansımış. Android Marketplace'de alışveriş yapan kullanıcılara kolay ödeme seçeneği sunuluyor. Farklı ödeme şekillerinin eklenmesi için de çalışılıyor. Sadece Android değil, kullandığı yazılımlar ve sunduğu imkanlar da esnek.

Android'e en güçlü desteği verenlerden olan T-Mobile, HTC'den MyTouch'ı piyasaya sundu. Başkalarının da Android kullanmasından pek rahatsız olmayan T-Mobile, Android'de hep ilkleri başararak önde ve dikkat çekici kalmayı planladıklarını söyledi. Arkasında böyle hırslı bir üretici desteği oldukça, Android'in önü açık demektir. Böylece Chrome'un duyurulmasıyla beraber Android hakkında kafalarda oluşan soru işaretlerini silmiş olmayı umuyoruz.

Okuyucu Yorumları