Android'in uydu bağlantısı hayalleri başlamadan sona erdi

Apple'ın iPhone'ları ile sunduğu uydu bağlantısı özelliklerinin yakın gelecekte Android tarafına da gelmesi bekleniyordu. Ama son haberler, bu hayalin en azından şimdilik suya düştüğünü gösteriyor.

Android'in uydu bağlantısı hayalleri başlamadan sona erdi

Güvenlik vurgusu pek çok cihaz için giderek daha önemli bir hale gelirken , Android'in uydu bağlantısı hayalleri neredeyse başlamadan sona eriyor gibi görünüyor.

En popüler Android cihazlarının çiplerini üreten Qualcomm, uydu bağlantısı yeteneğini üreticilere satmayı planlıyordu. Yılın başında gazetecilere bu yeteneği sergileri ve aralarında Xiaomi, Motorola ve Oppo’nun da bulunduğu birçok akıllı telefon üreticisinin ilgisini çekmeyi başardı. Ancak Qualcomm’un uydu bağlantısı anlaşması yapacağı şirket Iridium, geçtiğimiz hafta Qualcomm’un hizmetlerini akıllı telefonlara taşıma konusunda üreticilerle olan anlaşmalarını feshettiğini duyurdu.

Düzenlenen basın bülteninde yapılan açıklamalardan, şirketlerin “teknolojiyi başarılı bir şekilde geliştirip gösterirken” akıllı telefon üreticilerinin “teknolojiyi cihazlarına dahil etmedikleri” ve bunun da durgunluğa neden olduğu anlaşılıyor.

Iridium CEO’su Matt Desch, “bu ortaklığın hemen meyve vermemesi beni hayal kırıklığına uğratsa da, sektörün yönünün tüketici cihazlarında uydu bağlantısının arttırılması yönünde açık olduğuna inanıyoruz” dedi. Daha sonra, Apple’ın bu özel uydu tekliflerinin önünü açtığından bahsedildi: “Bugün Apple’ın liderliğinde, [mobil ağ operatörleri] ve cihaz üreticileri zaman içinde müşterilerine genişletilmiş kapsama alanı ve yeni uydu tabanlı özellikler sunmayı planlıyor.” Iridium, öncü olarak Qualcomm’a güvenmek yerine doğrudan cihaz üreticileriyle ortaklıklar kurmayı planlıyor.

Bir Qualcomm sözcüsü, Gizmodo ile yaptığı görüşmede şirketin “bu yılın başında tanıtılan özel çözüme ilişkin çabaları durdururken standartlara dayalı çözümler üzerinde Iridium ile işbirliği yapmaya devam etmeyi” beklediğini doğruladı.

Qualcomm ve Iridum’un Snapdragon Satellite teklifleri Apple’ın Uydu ile Acil Durum Yardım özelliği kadar anında kullanılabilir değildi ancak üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan WhatsApp gibi bir uygulama aracılığıyla mesaj göndermenize imkan tanıyordu.