Elon Musk sadece kendini değil, Tesla'yı da dibe çekiyor

Yeni bir araştırma, karar ve hareketleriyle çok fazla tartışılmaya başlanan ünlü milyarder Elon Musk'ın, kendisiyle birlikte Tesla'yı da dibe çektiğini söylüyor.

Elon Musk sadece kendini değil, Tesla'yı da dibe çekiyor

Kurumsal itibar araştırma firması Caliber'a göre, Elon Musk'ın son yıllardaki tartışmalı davranışları Tesla'nın satışlarının düşmesinde büyük bir rol oynuyor.

Reuters tarafından yayınlanan anket verilerine göre, Tesla'nın "dikkate alınma puanı" ve "fırsat verilirse Tesla'dan ürün ve hizmet satın alırım ya da almaya devam ederim" sorusuna nasıl yanıt verdiklerine dayanan bir ölçüt, Kasım 2021'deki yüzde 70'lik en yüksek seviyesinden yüzde 31'e düştü ve sadece Ocak ayında yüzde 8 oranında geriledi. Caliber'in rakip elektrikli araç üreticileri Audi, BMW ve Mercedes'e yönelik değerlendirme puanları ise aynı dönemde ufak bir artış göstererek yüzde 44 - 47 aralığına ulaştı.

Analiz firması CivicScience'ın Musk'ın ABD'li tüketiciler arasındaki itibarını takip eden ayrı bir araştırması, Nisan 2022'de Twitter'daki hissesi açıklandığında yüzde 34 olan katılımcıların yüzde 42'sinin kendisine olumsuz baktığını ortaya koydu. Tesla CEO'sunun davranışları o tarihten bu yana defalarca eleştirildi ve eskiden Twitter olarak bilinen X sitesindeki işleyişin değiştirilmesinden komplo teorilerini ve diğer zararlı söylemleri sık sık desteklemesine kadar uzanan tartışmalar yaşandı.

Caliber, araştırmaya katılan Amerikalıların yüzde 83'ünün Tesla'yı Musk ile ilişkilendirdiğini iddia ederken, Caliber CEO'su Shahar Silbershatz Reuters'e yaptığı açıklamada "Musk'ın kendisinin itibar düşüşüne katkıda bulunduğunu" söyledi. Marka değerleme danışmanlık şirketi Brand Finance tarafından Reuters'a sağlanan ek veriler de, 2023 ve 2024 yılları arasında Hollanda, ABD, İngiltere, Fransa ve Avustralya'daki tüketiciler arasında Tesla'nın itibarında benzer bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Musk'ın kutuplaştırıcı davranışları Tesla satışlarını etkiliyorsa, bu, oyundaki birkaç faktörden sadece biri. Şirket, Ocak ayında 2025 yılında satışa sunacağı araçları hazırlarken 2024 yılındaki büyümesinin geçen yıla göre "belirgin bir şekilde daha düşük olabileceği" uyarısında bulunmuştu. Tesla ayrıca Rivian ve Çinli BYD gibi rakip elektrikli araç üreticilerinin artan rekabetiyle karşı karşıya ve ilk çeyrek üretim raporunda satışlardaki düşüşü üretim gecikmeleri ve sevkiyat aksaklıklarına bağladı.

Bloomberg, Musk'ın azalan itibarı ile Tesla'nın değişken hisse senedi fiyatı arasında bir yıl önce de benzer bağlantılar kurmuştu.