App Store'da bir ilk gerçek oldu, ama yasaklanması uzun sürmedi

Apple, App Store tarihinde bir ilke imza attı ve oyun emülatörlerinin yayınlanmasına izin verdi. Ama ilk emülatörün App Store'a gelmesi ve App Store'dan atılması bir oldu. Peki, Apple'ın bu kadar hızlı bir şekilde verdiği yasak kararının sebebi neydi?

App Store'da bir ilk gerçek oldu, ama yasaklanması uzun sürmedi

Apple kullanıcılardan gelen baskılara daha fazla direnemedi ve yumuşattığı iOS uygulama pazarı kurallarıyla beraber, oyun emülatörlerinin iPhone'lara yüklenmesine izin vereceğini geçtiğimiz günlerde duyurdu. Ancak daha şimdiden markete yüklenen oyun emülatörlerini telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yayından kaldırmaya başladı.

Yeni kural yumuşamasının ardından Emu64 XL (Commodore 64 için) ve iGBA (Game Boy Advance ve Game Boy Color için) emülatörleri hızla iOS pazarında yerini aldı. Her ikisi de iPhone ve iPad için ücretsiz olarak yüklenebiliyordu ve herhangi bir uygulama içi satın alma içermiyordu.

Ancak bu uygulamalardan birinin ömrü çok uzun sürmedi. iPhone kullanıcılarına ücretsiz ve nostaljik oyun keyfi sunan iGBA, telifli Nintendo oyunlarını yasa dışı şekilde dağıttığı için, hızla AppStore'dan kaldırıldı. Emu64 XL ise, haber yayına hazırlanırken halen indirilebilir durumdaydı.

Dünyanın birçok yerinde, bu emülatörleri yasal olarak kullanmanın tek yolu, parasını ödediğiniz orijinal disklerden veya kartuşlardan alacağınız kodlarla oyunları oynamanız. Aksi halde, bu emülatörleri kullanmak, korsan oyun dağıtımına dahil olmanız anlamına geliyor.

Telifleri kim nasıl kontrol edecek?

Apple da bu durumdan çekindiği için uzun zamandır emülatörlerin AppStore'da yer almasına izin vermiyordu ve sonunda korkulan da oldu, bir uygulama telif hakkına sahip olmadığı oyunları Apple dağıtım kanalı üzerinden insanlara ulaştırmaya kalkıştı.

iGBA şimdilik AppStore'dan kaldırıldı ancak Apple yakında bu emülatör işinden komple vazgeçerse çok şaşırmayız zira bu uygulamaların sayısı arttıkça, her birinin içindeki yüzlerce, binlerce oyunun telif hakkını tek tek kontrol etmek giderek zorlaşacak ve Apple da yasa dışı içeriklerin yayılmasına alet olmak istemeyecektir.