Apple, açılan yeni dava sonrasında eski iPhone sahiplerine ödeme yapmak zorunda kalabilir

Apple, bir kez daha iPhone’ların performansını haber vermeden ve bilerek düşürdüğü iddiası ile mahkemede. Verilecek karara göre iPhone kullanıcıları, Apple’dan para ödemesi bile alabilecek...

Apple, iPhone sahiplerine ödeme yapmak zorunda kalabilir

Apple'ın eski telefonlarını batarya ömrü için gizli bir şekilde yavaşlattığına dair yeni bir dava ile beraber, milyonlarca iPhone kullanıcısı için ödeme alma hakkı doğabilir.

BBC’nin haberine göre Justin Gutmann tarafından dile getirilen bir iddia, şirketin telefon performansını iyileştirmek iddiası ile yaptığı bir güncellemenin, aslında telefonları yavaşlattığını söylüyor. Gutmann, Birleşik Krallık’taki 25 milyon kadar iPhone kullanıcısı için 768 milyon sterlin civarında bir tazminat davası açtı.

Rekabet Temyiz Mahkemesi'ne açılan dava, Apple'ın masraflı geri çağırma ve tamirlerden kaçınmak için cihazları yavaşlattığını ve pillerin durumunu olduğundan daha iyi gösterdiğini iddia ediyor.

Bu dava, Ocak 2017 tarihinde iPhone için yayınlanan yazılım güncellemesi ile sunulan bir güç yönetim aracını içeriyor. Bu araç, eski cihazların performans sorunlarını ve ani kapanma problemlerini çözmeyi amaçlıyordu. Ancak Gutmann, bu aracın yazılım güncellemesi indirme açıklamasında bulunmadığını ve şirketin, bu güncellemenin cihazları yavaşlatacağı konusunda kullanıcılara bilgilendirme yapmadığını söylüyor. Apple'ın bu güncelleme ile iPhone bataryalarının en son iOS yazılımını yeterli süre boyunca çalıştırmakta zorlandığını gizleyerek ürünleri geri çağırma veya yeni batarya sunma masraflarından kaçınmayı hedeflediğini iddia ediyor.

Apple ise, tahmin edilebileceği gibi bu iddiaları reddediyor.

Davanın içerdiği cihazlar arasında iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus ve iPhone X modelleri bulunuyor.