Apple App Store'da özgürlük zamanı: Oyun emülatörlerine izin çıktı

Uzun süredir App Store'da yasaklı olan oyun emülatörleri, Apple'ın DMA yasası kapsamında yaptığı değişiklilerle özgürlüklerine kavuştular.

Apple App Store'da özgürlük zamanı: Oyun emülatörlerine izin çıktı

Apple, App Store kısıtlamalarını gevşeterek pazarı retro oyun emulatörlerine açıyor. Yapılan güncellemeyle Apple, oyun emülatörlerinin App Store'a küresel olarak gelebileceğini ve indirilebilir oyunlar sunabileceğini duyurdu. Ancak Apple bu oyunların yürürlükteki tüm yasalara uygun olması gerektiğini söylüyor ki bu da korsan oyun sağlayan uygulamaları yasaklayacağının bir göstergesi.

Bu hamleyle, halihazırda Android'de bulunan retro konsol emülatörlerinin de uygulamalarını iPhone'a getirmeleri mümkün olacak. Oyun emülatörleri uzun zamandır iOS'ta yasaklı olduğu için iPhone sahipleri jailbreak ya da benzeri geçici çözümler aramak zorunda kalıyordu. Bu emülatörler aynı zamanda Avrupa Birliği'nde yaşayan iPhone sahiplerinin, bölgede izin verilen üçüncü parti uygulama mağazalarına yönelmelerinin de en önemli nedenlerinden biri. Apple'ın bugün yaptığı değişiklik ise bu durumu ortadan kaldırabilir.

Emülatörlerle ilgili yeni kuralların yanı sıra Apple, WeChat gibi süper uygulamalarla ilgili kurallarını da güncelledi. Artık bu uygulamalardaki mini oyunların ve mini uygulamaların HTML5 kullanması gerektiği belirtiliyor ve bunların yerel uygulamalar ve oyunlar olamayacağı vurgulanıyor.

Bu değişikliğin sebebi esasında ABD tarafından açılan antitröst davası. Apple kısa bir süre önce Xbox Cloud Gaming ve GeForce Now gibi bulut yayın hizmetlerinin App Store'a girmesine izin vermeye başlamıştı. ABD dışında Apple, Avrupa Komisyonu'ndan gelen baskılara yanıt veriyor gibi görünüyor. Şirket yaptığı bir başka güncellemeyle, Avrupa Birliği'ndeki müzik akışı uygulamalarının artık kullanıcıları dışarıdan satın alma işlemlerine yönlendiren ve fiyatlandırma bilgilerini belirten uygulama içi bağlantılar içermesine izin vereceğini söyledi.