Apple, Jony Ive'ın koltuğuna bundan sonra kimseyi oturtmamaya karar verdi

Apple efsanesi Jony Ive'ın halefinin de şirketten ayrılması sonrasında, önemli koltuğa kimin oturacağı merak ediliyordu. Ve cevap ortaya çıktı: Hiç kimse!

Apple'dan herkesi şaşırtan karar: Bu koltuğa artık kimse oturmayacak

Birkaç ay önce Evans Hankey, Endüstriyel Tasarım Şefi olarak geçirdiği 3 yılın ardından Apple'dan ayrılacağını duyurdu. Jony Ive'ın halefi olan Hankey, önümüzdeki aylarda şirketten ayrılacak. Ancak sürpriz bir karar veren Apple, Hankey'in yerine başka birini göreve getirmeyecek.

Bloomberg'e göre, 20 endüstriyel tasarımcının tamamı artık COO Jeff Williams'a rapor verecek. Jony Ive sonrası dönem, Ive'ın ayrılmasından bu yana ikiye bölünmüş bir tasarım grubuna işaret ediyor. 2015 yılında ekip, donanımı kapsayan endüstriyel tasarım ve Alan Dye'ın liderliğini yaptığı kullanıcı arayüzüyle ilgilenen bir bölüm olarak ikiye ayrılmıştı.

Hankey'in ayrılmasıyla birlikte, Dye'ın her iki ekibi de kucaklaması ya da başka birinin devreye girmesi yerine, Williams her iki ekipten de sorumlu olacak. Bloomberg, Hankey'in ayrılışının "tasarım ekibi içindeki daha geniş bir göçün parçası olduğunu ve yerine birini bulmayı daha da zorlaştırdığını" söylüyor. Apple'ın Ive yönetimindeki 15 üst düzey tasarımcısı 2015'ten bu yana Cupertino, California merkezli teknoloji devinden ayrıldı.

Bu değişiklik aynı zamanda Apple'ın operasyon grubunun tasarımla yakın çalışacağı anlamına geliyor. Bu karar Williams'ı da şirket içinde daha önemli bir konuma getirecek.

Bloomberg raporu şu şekilde: “Bu grup, değişimin bir parçası olarak daha büyük roller alacak. Ancak Williams hiçbirinin yeni başkan olarak adlandırılmamasına ve tüm ekibin kendisine rapor vermesine karar verdi. Bu hamle Apple'ın operasyon grubunu tasarımla daha yakından ilişkilendiriyor ki bu da Apple'ın bazı yaratıcı çalışanlarını rahatsız eden bir düzenleme. Ayrıca, İcra Kurulu Başkanı Tim Cook'un olası halefi olarak görülen Williams'ı da yükseltecek.”

Bu değişiklikler kamuoyuna açıklanmamış olsa da, Hankey'in hala birkaç ayı kaldığı için Apple, halen gelecekte yeni bir endüstriyel tasarım müdürü atayabilir. İlginçtir ki, büyük teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar yaşanırken, Apple hem işten çıkarmamak hem de yeni işe alım yapmamak için şirket içindeki rolleri yeniden düzenliyor gibi görünüyor. Örneğin, Hizmetlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı şirketten ayrılırken, Apple yeni bir Başkan Yardımcısı işe almak yerine onun rolünü şirket içinde üç ekibe bölmeyi planlıyor.