Apple bu işi hiç sevmeyecek: Şarj aletleri için yeni dönem artık daha da yakın

Avrupa Birliği'nin hedefinde akıllı telefon, tablet, kamera gibi elektronik cihazlarda ortak olarak USB-C şarj girişinin kullanılması var. Şimdi hedefe bir adım daha yaklaşıldı ve Apple için bunun kötü bir haber olduğu açık.

Apple bu işi hiç sevmeyecek: Şarj aletleri için yeni dönem artık daha da yakın

Avrupa Parlamentosu İç Pazar ve Tüketici Koruma Komitesi, çeşitli elektronik cihazlarda kullanılan USB-C, Micro USB ve Lightning gibi farklı şarj girişlerini standart hale getirmeyi amaçlayan yönetmelik değişikliğini görüştü ve 43 "evet" ve 2 "hayır" oyuyla kabul etti.

Düzenlemeye ilişkin pozisyon AP Genel Kurul oturumunda oylandıktan sonra üye ülkelerle müzakerelere başlanacak. Ancak herhangi bir mevzuatın nihai uygulaması, metin kesinleşene ve yasal zorluklar tamamlanana kadar gerçekleşmiyor.

2026'da tüm detaylar tam olarak çözüldüğünde yürürlüğe girmesi beklenen AB kuralları, hemen hemen tüm elektronik cihazlar için geçerli.

Uygulama ile akıllı telefon, tablet, dijital kamera, kulaklık, taşınabilir video oyun konsolu, hoparlör gibi cihazlarda USB-C şarj girişi bulunması şart koşulacak. Akıllı saat ve bileklik gibi bazı küçük cihazlar ise USB-C kuralından muaf olacak. Böylece kişilerin her yeni cihazda yeni bir şarj aleti alma zorunlunluluğu bitecek; tek bir şarj cihazı farklı elektronik cihazlarda kullanılabilecek.

Apple bu işi hiç sevmeyecek

Uygulama hali hazırda USB-C kullanan Android'ler için iyi haber anlamına geliyor. Yeni iPad ve dizüstü bilgisayarlarında USB-C girişi kullanan Apple, akıllı telefonlar, bazı tabletler ve kulaklıklarında lightning adlı farklı bir girişi kullanmaya devam ediyor. Apple daha önce tek tip girişin inovasyona zarar vereceğini, elektronik atıkları artıracağını ve tüketiciyi rahatsız edeceğini iddia ediyordu.