Apple efsanesi Jony Ive ve OpenAI CEO’su Sam Altman, yapay zeka destekli bir donanım için bir araya geldi

Jony Ive 30 yılı aşkın bir süre Apple'da çalıştıktan sonra 2019'da Apple'dan ayrılıp kendi şirketini kurmuştu. Bu alanda çok fazla sesi sedası çıkmayan Apple efsanesi, şimdi OpenAI CEO'su ile birlikte yapay zeka destekli bir donanım projesi üzerinde çalışıyor.

Apple efsanesi ve OpenAI CEO’su, yapay zeka destekli bir donanım için bir araya geldi

The Information'da yer alan bir haberde, Apple'ın eski tasarım şefi Jony Ive'ın OpenAI CEO'su Sam Altman ile yapay zeka odaklı bir donanım cihazı geliştirme konusunda işbirliği yapma fırsatlarını araştırdığı iddia ediliyor.

Arkadaş oldukları söylenen Ive ve Altman, yapay zeka çağı için yeni donanımın neye benzeyebileceği konusunda görüşmeler yapıyor. Ancak, potansiyel cihazla ilgili ayrıntılar çok az. Bu donanım OpenAI, Altman destekli startup Tools for Humanity ya da ayrı bir girişim aracılığıyla geliştirilebilir.

Altman'ın Ive'ın eski iş arkadaşlarıyla yeni ürünler konusunda daha önce ortaklık deneyimi de bulunuyor. Ive'ın Apple'da işe aldığı ilk kişi olan Thomas Meyerhoffer, Tools for Humanity aracılığıyla yapay zeka destekli Orb insan gözü tarayıcısını tasarlamıştı.

Kaynaklar, SoftBank CEO'su Masayoshi Son'ın da Ive ve Altman arasındaki ilk görüşmelere dahil olduğunu söylüyor. En büyük yapay zeka yatırımcılarından birinin başkanı olarak Son, projenin ilerlemesi halinde destek sağlayabilir.

Son, geçtiğimiz on yıl içinde SoftBank aracılığıyla yapay zekaya 140 milyar doların üzerinde kaynak aktardı. Son'un katılımı, potansiyel yeni donanımın gelişmekte olan yapay zeka endüstrisinde bir rol oynamasına yönelik hedeflerin işareti olabilir.

Eğer bilmiyorsanız, Jony Ive 30 yılı aşkın bir süre Apple'da çalıştıktan sonra 2019'da Apple'dan ayrıldı. Dikkatini giyilebilir teknoloji ürünleri ile sağlık ve zindelik ürünleri tasarlamaya odaklamak istediğini söyledi.

2021 yılında, LoveFrom adlı kendi bağımsız tasarım firmalarını kurmak üzere başka bir Apple çalışanı olan Marc Newson ile bir araya geldi. O zamandan beri şirket düşük bir profil çizdi ve Apple dışındaki tek müşterisi 2020'de uzun vadeli bir anlaşma imzalayan Airbnb oldu.

Öte yandan OpenAI yakın zamanda Microsoft gibi bazı teknoloji devleriyle işbirliği yaptı. Bu bağlamda Microsoft, yapay zekayı (özellikle GPT) Office 365'ten Bing'e kadar ürün ve hizmetlerine entegre ediyor. Şirket Microsoft Copilot'u da "günlük yapay zeka arkadaşınız" olarak tanıttı.