Apple, ekranı göze çok yakın tutmaya karşı yeni bir özellik sunuyor: iOS 17'nin Ekran Mesafesi nasıl çalışacak?

Apple'ın iOS 17 ile getireceği yeni özelliklerden biri de Ekran Mesafesi özelliği olacak. Peki Ekran Mesafesi özelliği nedir; nasıl çalışacak, ne işimize yarayacak?

iOS 17 ile birlikte gelecek önemli özellik: Ekran Mesafesi nedir?

Uzağı görememe olarak da bilinen miyopluk, günümüzde çocuklar arasında kayda değer bir yükseliş gösteriyor. Ekranların yüze çok yakın tutulmasının kısmen bu durumun sorumlusu olduğu öne sürülüyor. Doğal olarak iPhone veya iPad ekranları da bu risk faktörünün içinde yer alıyor.

Apple, Haziran ayındaki WWDC etkinliği sırasında bu sorunu vurgulayarak, çocuklar arasında çok popüler olan iPhone ve iPad’lerin üreticisi olarak yardım etmek istediğini belirtti. Apple, iOS 17 ile beraber cihazınızı çok uzun süre yüzünüze çok yakın tuttuğunuzda cihazı yüzünüzden uzaklaştırmanızı isteyen Ekran Mesafesi adlı yeni bir özelliği kullanıma sunuyor.

Ekran Mesafesi, cihazınızı gözlerinizden en az 30 santimetre uzakta tutup tutmadığınızı kontrol etmek için cihazınızın TrueDepth kamerasını kullanıyor. Bu yüzden, özelliği kullanmak için gerekli olan sensörlerin bulunduğu, Face ID özellikli bir iPhone veya iPad sahibi olmanızı gerektiriyor. Apple, işlem sırasında herhangi bir fotoğraf veya video çekmediğini ve Ekran Mesafesi verilerinin cihazınızda kaldığını, asla şirketle paylaşılmadığını vurguluyor.

Siz veya çocuğunuz iPhone veya iPad’i yüzüne çok yakın tutarsa, ekranda bir uyarı görecek ve daha uzağa taşıyıp Devam düğmesine basana kadar cihazı kullanamayacak. Ancak bu uyarı hemen görünmüyor: Uyarının görünmesi için telefonu veya tableti yaklaşık beş dakika yüzünüze çok yakın tutmanız gerekiyor.

Ekran Mesafesi, şu anda iOS 17 veya iPadOS 17 genel beta sürümünde yer alıyor. iOS 17 veya iPadOS 17’yi çalıştırdıktan sonra, Ayarlar > Ekran Süresi > Ekran Mesafesi’ne gidip Ekran Mesafesini etkinleştirebilirsiniz. Bir Ekran Süresi şifresi ayarladıysanız, Ekran Mesafesini etkinleştirmek için şifreyi girmeniz gerekiyor.