iOS 17'yi şu anda iPhone'unuzda deneyebilirsiniz: Peki bu sürümü yüklemek mantıklı mı?

Apple, iOS 17'nin ilk geliştirici beta sürümünü yayınladı ve bu yıl, isteyen herkes bunu yükleyebiliyor. Eğer siz de yüklemek isteyenlerden biriyseniz, bunu nasıl yapabileceğinizi anlatıyoruz. Ama bir de bunu yapmanın ne adar mantıklı olacağını sorguluyoruz.

İsterseniz iOS 17'yi hemen deneyebilirsiniz

iOS 17 geçtiğimiz günlerde resmi olarak tanıtıldı. Yeni iOS sürümü, Canlı Sesli Mesaj, herhangi bir şeyi çıkartmaya dönüştürme ve iPhone'unuzu mini bir akıllı ekrana dönüştüren StandBy gibi özellikler sunuyor.

Tabii ki iOS 17 henüz tam olarak hazır değil. Apple da, pek çok yazılım üreticisi gibi, yeni bir yazılım sürümünü ilk olarak geliştiricilere özel beta süreci ile başlatıyor ve bir sonraki ay diğer test kullanıcıları için genel bir beta yayınlıyor. Ancak bu yıl Apple, iOS 17 geliştirici beta sürümünün ilk halini denemek isteyen herkes için kullanıma sundu. Peki ama bu sürümü denemek istemeniz mantıklı bir hareket olur mu?

iOS 17’nin geliştirici beta sürümü herkese açık mı?

Eskiden bir beta sürümünü yüklemek istediğinizde, yıllık 99 dolar vererek Apple Geliştirici Programı'na kaydolmanız gerekiyordu. Ancak Apple, iOS 16.4'ten itibaren geliştiricilerin betalara doğrudan kaydolmalarını sağlayarak bunu kaldırdı. Bu yıl ise iPhone'unuzdan Apple Kimliğinizle birlikte geliştirici sitesine giriş yaparak, beta sürümüne kolayca erişebiliyorsunuz.

Beta sürümünü yüklemek riskleri de beraberinde getiriyor

Aslında bu beta döngüsünün ilk aşaması. Yani geliştiricilerin yeni işletim sistemini uygulamalarıyla test etmeleri için özel olarak tasarlanmış bir beta. Bunlara dayanarak, bu beta sürümünün sorunsuz çalışacağının garantisi olmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle yüklemenizi önermiyoruz. Sorunsuz bir deneyim de yaşayabilirsiniz fakat küçük hataların dışında; iPhone'unuzu kullanılamaz hale getiren hatalarla da karşılaşabilirsiniz.

Ama illa yüklemek istiyorsanız, ikinci bir cihazınız varsa onun üstünde test edebilirsiniz. Yoksa önümüzdeki ay herkese açık beta sürümünün yayınlanmasını beklemek daha akıllıca bir hareket. Eğer ana telefonunuza yükleyecek olursanız, öncesinde verilerinizi güvenli bir yere yedeklediğinizden emin olun.

iOS 17 geliştirici beta sürümü nasıl yüklenir?

Öncelikle yüklemek için uyumlu bir iPhone'a sahip olmanız gerekiyor. Bu da iPhone XS veya daha yeni bir model demek. iPhone X, 8 ve 8 Plus artık sürüden ayrıldı ve sonsuza kadar iOS 16 ile çalışacak.

iPhone'unuzda geliştirici modunu açın (Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik), https://developer.apple.com/ adresine tıklayarak geliştirici sayfasına gidin ve iCloud hesabınıza giriş yapın.

Sayfada iOS 17'ye tıklayıp, sağ üstte yer alan 'Download' butonuna tıklayın. iPhone'unuzda Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme sayfasını açarak 'Beta Güncellemeleri'ne basın. İşte hepsi bu kadar...