Apple iOS ile macOS Uygulamalarını Birleştiriyor

Apple'ın geliştiricilere sunacağı yeni bir araç, iPad uygulamalarının MacOS'e uyarlanmasının önünü açacak

Apple'dan yazılım platformu planı!

Görünüşe bakılırsa Google, çoklu platform uygulamalarına ilgi duyan tek firma değil. Bloomberg'den Mark Gurman'ın açığa çıkardığı bilgilere göre Apple'ın "Marzipan" kod ismini verdiği çoklu platform yapısı, Apple'ın Haziran ayında düzenlenmesi planlanan geliştirici konferansı WWDC'de tanıtılacak.

Apple'ın Marzipan kod isimli projesi, Cupertinolu devin geliştiricilere iPad uygulamalarını macOS'e uyarlayabilme imkânı vermesi ile başlayacak. Bunun ardından uygulama desteği iOS uygulamalarını da kapsamak üzere genişleyecek. Rapora göre bunun ardından 2021 yılında iPhone, iPad ve Mac için yazılan uygulamalar ortak bir tabana kavuşacak ve geliştiriciler, her bir Apple ürünü için uygulamalarını baştan yazmak zorunda kalmayacak ve aynı uygulama adına farklı Apple App Store türlerine başvurmak durumunda olmayacaklar.

Ancak bu durum Apple'ın iOS ile MacOS işletim sistemlerini birleştireceği anlamına gelmiyor. Bunun yerine "Marzipan" isimli proje, bir yazılım kitine bağlı olarak çoklu platform desteğine sahip bir uygulama geliştirilmesini sağlayacak. Bu durumun durgunluğu ile Cupertinolu devin canını sıkan MaxOS App Store'u hareketlendirmeyi başarıp başaramayacağını ise zaman gösterecek.

Apple, bu durum hakkında henüz bir resmi açıklama yapmıyor. Apple'ın uygulama birliğini sağlama planı, teknoloji devinin bir başka dev hedefi ile aynı tarihte geliştiricilere sunulacak. WWDC'nin Apple'ın söylentilere konu olan haber servisi ve yayın akışı platformu tanıtımına da ev sahipliği yapması bekleniyor.

Cupertinolu devin uygulamaları farklı platformlara uyarlama fikri ile çalışmaya başlaması aslında yeni bir durum değil. Apple, bu konuyu 2017 yılında masaya yatırmış ve bir sonraki sene yapılan WWDC etkinliğinde macOS için Haberler, Borsa, Ev ve Sesli Not uygulamalarının iOS versiyonları üzerine yeni bir UIkit kullanılarak inşa edilmiş macOS uyarlamaları, geliştiricilerin incelemesine sunulmuştu. Apple yetkilisi Craig Federighi, geçtiğimiz yıl ortaya çıkan bu teknolojinin firma tarafından üçüncü taraf konumundaki geliştiricilere de sunulacağının sözünü vermişti.

Okuyucu Yorumları