Apple, iPhone 13 üretimi konusunda yeni bir karar daha aldı; üretimi farklı bir ülkeye taşımaya başladı!

Apple, iPhone 13 üretimini farklı bir ülkeye taşımaya hazırlanıyor. Ancak şirket, hangi fabrikada üretimin başladığını açıklamadı.

Apple'dan iPhone 13 üretimi hakkında yeni karar

Apple, en yeni telefonlarından birini Hindistan'da üretmeye başladı. Reuters’ın bildirdiğine göre teknoloji firması, Hindistan’da iPhone 13 üretimine başladı. Apple hangi fabrikada üretimin başladığını söylemedi ancak bir Reuters kaynağı, Tamil Nadu kasabası Sriperumbudur'daki bir Foxconn fabrikasının cihazları birleştireceğini iddia etti.

Bu haber iPhone 13'ü, Apple'ın Hindistan'da ürettiği dördüncü iPhone modeli yapıyor. Şirket, 2017 yılında orijinal iPhone SE ile ülkede üretime başlamıştı.

Bu kararın şaşırtıcı olduğunu söyleyemeyiz. Hindistan hükümeti, şirketleri yerel olarak üretim yapmaya teşvik etmek için, parçaların yüzde 30'u için yerel tedarik gerektiren yatırım kuralları da dahil olmak üzere birçok araç kullandı. Artan ithalat vergileri de bu kararlarda rol oynuyor. Apple, iPhone 13'ü yerel olarak üretmezse, bu telefonlar Hindistan sınırları içinde üretilen rakip telefonlara göre çok pahalı olabilir.

Ayrıca Apple, ticari anlaşmazlıklardan ve bir ülkeye büyük bir oranda bağımlı olmasıyla gelebilecek diğer sorunlardan kaçınmak için üretimini Çin'den uzaklaştırıyor. Hindistan üretimi, Apple'ın Çin fabrikalarındaki geçici kesintileri karşılamasına yardımcı olabilir. Nikkei salgın sebebiyle bu planların ertelendiğini iddia ediyor olsa da, Apple’ın AirPod ve MacBook üretimini de Vietnam'a taşımaya hazırlandığı bildiriliyor.

Bu genişleme, Hindistan'daki işçi sorunlarına rağmen yaşanıyor. 2020 yılının sonlarında Wistron'un Narasapura sanayi bölgesindeki iPhone fabrikasında işçilerin ödenmeyen ücretler, aşırı çalışma saatleri ve zorlu çalışma koşullarından şikayet etmesi üzerine bir ayaklanma yaşanmıştı. Apple, yüklenici sorunları çözene kadar Wistron'u denetimli serbestliğe almıştı, ancak bu krizin Apple'ın ülkedeki üretim genişlemesine yardımcı olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.