Apple, iPhone'dan Android'e geçişi "mecburen" kolaylaştırıyor

Avrupa Birliği'nin yasalarına uymak zorunda kalan Apple, iPhone kullanıcılarının iOS sistemlerini bırakıp Android'e geçme kararı alması halinde işlerini kolaylaştıracak araçlar geliştirmek zorunda.

Apple, iPhone'dan Android'e geçişi "mecburen" kolaylaştırıyor

Avrupa Birliği, Apple'ı sıkıştırmaya devam ediyor. Daha önce iOS'u ğçğncğ taraf uygulama mağazalarına açmak zorunda kalan Apple, AB merkezli iPhone kullanıcılarının 2024 yılı sonuna kadar birinci taraf Safari tarayıcısını kaldırmalarına da izin vermeye hazırlanıyor ve 2025 sonbaharına kadar "bir iPhone'dan Apple olmayan bir telefona" veri aktarmanın daha "kullanıcı dostu" bir yolunu yaratmak için de çalışmalara başladı.

Şirket tarafından yayınlanan ve Avrupa Birliği'nin bu hafta yürürlüğe giren yeni Dijital Piyasalar Yasası'na uyum sağlama yollarını özetleyen açıklamasına göre, Apple artık kullanıcıların Apple ekosisteminden çıkmak istemesi durumunda, onların işini kolaylaştırmak zorunda kalacak.

Buradan çıkış yok

Apple'ın belgesinde ayrıntılı olarak açıklanan kullanıcıya yönelik diğer girişimler arasında, aynı aygıttaki tarayıcılar arasında veri aktarımı için 2024 sonu veya 2025 başında kullanıma sunmayı planladığı bir "tarayıcı değiştirme çözümü" de yer alıyor. Avrupa Birliği'ndeki iPhone kullanıcıları, Mart 2025'e kadar iOS'ta varsayılan olarak kullanılan navigasyon uygulamasını da değiştirebilecekler.

Google, bir iPhone'dan Android'e geçmek isteyenler için, kişiler, fotoğraflar, videolar, ücretsiz uygulamalar, metinler ve notlar dahil olmak üzere veri aktarımını kolaylaştıran, "Switch to Android" adlı bir iOS uygulaması sunuyor. Ancak Google'ın süreçle ilgili destek belgesinde, ücretli uygulamalar, Safari yer imleri, Alarmlar ve diğer çeşitli dosyalar da dahil olmak üzere taşınmayacak bazı telefon verilerinin altı çiziliyor. Elbette, Apple Google'ın bu uygulamalara dokunmasına izin vermediği için, Google'ın da eli kolu bağlı. Apple kullanıcıları bugüne kadar, Apple'a kaptırdıkları özel verilerini kurtarmak için bin dereden su getirip, teknoloji uzmanı olmak zorunda kalıyorlardı, ya da vazgeçip yeni bir iPhone satın almayı kabulleniyorlardı.

Devletler vatandaşlarını kurtarmak için yasa çıkardı

Avrupa Birliği'nin bu yeni yasasıyla, tüm dünyadaki iPhone kullanıcıları değil ama Avrupa Birliği vatandaşları, Apple'ın kısıtlamalarından çok daha kolay kurtulabilecekler. Dünyanın geri kalanındaki iPhone kullanıcılarına da sabır diliyoruz...