Apple sonunda pes etti: iPhone'lara RCS desteği geliyor

Apple, artık Google'ın baskılarına dayanamamış olacak ki sonunda RCS'yi desteklemeye karar verdi. Şirket, yaptığı açıklamada 2024 yılında iPhone'ların RCS'yi destekleyeceğini duyurdu. Ama bu, iMessage'ın hala hayatımızda olacağı gerçeğini değiştirmiyor.

Apple sonunda pes etti: iPhone'lara RCS desteği geliyor

Görünüşe bakılırsa teknoloji devleri arasındaki mavi ve yeşil baloncuk tartışması artık sona eriyor. Apple, beklenmedik bir şekilde RCS (Zengin İletişim Hizmetleri) mesajlaşma standardını destekleyeceğini duyurdu. Üstelik tarih bile verdi: Özellik, 2024 yılında yayınlanacak bir yazılım güncellemesiyle gelecek ve iPhone ve Android kullanıcıları arasındaki mesajlaşmaya çeşitli iMessage tarzı özellikler getirecek.

Apple sözcüsü yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "Önümüzdeki yılın sonlarına doğru, şu anda GSM Association tarafından yayınlanan standart olan RCS Evrensel Profili için destek ekleyeceğiz. RCS Evrensel Profilinin SMS veya MMS ile karşılaştırıldığında daha iyi bir deneyim sunacağına inanıyoruz. Bu, Apple kullanıcıları için en iyi ve en güvenli mesajlaşma deneyimi olmaya devam edecek olan iMessage ile birlikte çalışacak."

Bununla birlikte, iPhone ve Android kullanıcıları standart Mesajlar uygulaması üzerinden daha iyi iletişim kurabilecek olsalar da bu Cupertino'nun iMessage'dan vazgeçtiği anlamına gelmiyor. RCS'nin uçtan uca şifrelemeyi desteklemediğini, yani iPhone kullanıcılarının iMessage üzerinden iletişim kurmaya devam edeceğini unutmamak gerekiyor.

Buradaki fark, iPhone - Android kullanıcılarının birbirlerine yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve videolar gönderebilecek, kolaylıkla grup mesajlaşması yapabilecek ve RCS destekli mesajlaşma yoluyla konumlarını paylaşabilecek olmaları.

Memoji, çıkartmalar, mesajları düzenleme ve geri alma gibi özellikler iMessage'a özel olmaya devam edecek. Diğer bir sorun ise, Apple'ın 2024'te RCS desteğini sunmasının ardından operatörlerin de bunu kendi taraflarına eklemeleri gerekecek.

Şu anda Apple'ın RCS desteğini hangi yazılım güncellemesiyle getireceği ya da bu değişikliğin etkisinin ne kadar büyük olacağı belirsiz. Sonuçta, mavi baloncuklar varlığını sürdürmeye devam edecek ve RCS mesajlarını göstermeye yönelik üçüncü bir mesaj baloncuğu renginin olup olmayacağını henüz bilmiyoruz.