Apple ve Amazon’a "iPhone fiyatlarında hile yapma" davası açıldı

Apple ve Amazon'un iPhone fiyatını yükseltmek için piyasaya hile karıştırdığı iddia ediliyor...

Apple ve Amazon’a "iPhone fiyatlarında hile yapma" davası

Apple ürünleri zaten yeterince pahalı, ancak yeni bir anti-tekel davası şimdi Apple ve Amazon'u iPhone ve iPad'lerin fiyatını yüksek tutmak için piyasaya hile yapmakla suçluyor. İki tarafın üçüncü kişilerle rekabeti haksız bir şekilde azaltmak veya ortadan kaldırmak için yasadışı bir şekilde işbirliği yaptığı iddia ediliyor.

Toplu dava, diğer konularda Apple'a karşı 500 milyon doların üzerinde davalar kazanan başarılı hukuk firması Hagens Berman tarafından açıldı.

Hagens Berman, Apple ve Amazon'un 2019'da bir sözleşme imzalandığını iddia ediyor. Bu sözleşmeye göre Apple Amazon Marketplace deki satıcı sayısını sınırladı, bunun karşılığında Amazon iPhone'ları ve iPad'leri indirimli toptan satış oranıyla aldı. Bu sözleşmeden önce, 600'den fazla iPhone ve iPad satıcısı vardı, sonrasında ancak sadece yedi tane kaldı.

Hagens Berman, her iki kuruluşun da bu anlaşmanın varlığını inkar etmediğini vurguladı. Aslında Amazon, diğer duruşmalarda bu sözleşmenin varlığını itiraf etmişti.

Hagens Berman'ın yönetici ortağı Steve Berman, dava hakkında şu şekilde bir açıklamada bulundu: "Antitröst ekibimiz bu davanın arkasındaki sayıları incelediğinde, ciddi problemler fark etti. Bir üründe satıcıların yüzde 98’inin ir anda ortadan kaybolması duyulmuş şey değil. Apple ve Amazon bu rekabet karşıtı sözleşmeden haksız kazanç elde ettiler."