Apple'ın Vision Pro üretiminde sorun yaşadığı ve hedeflerin düşürüldüğü iddia edildi

Apple, karma gerçeklik başlığı Vision Pro'nun üretiminde sorun yaşıyor olabilir. İddiaya göre bu sorun, hedeflenen üretim miktarının da düşmesine yol açacak.

Apple Vision Pro, daha çıkmadan sorun yaşamaya başladı

Apple’ın Haziran ayında WWDC’de tanıttığı Vision Pro, önemli tedarik zinciri sorunlarıyla karşı karşıya gibi gözüküyor. Apple başlangıçta, tanıtım ile lansman arasındaki boşluğun, geliştiricilerin cihaz için uygulamalar oluşturmasına izin vermek adına olduğunu söylemişti. Ancak yeni bir rapor, gecikmenin geliştirici ihtiyaçlarından ziyade üretim sorunlarından kaynaklandığını öneriyor.

Kaynaklar, Apple’ın, başlığın iki önemli bileşenini (kullanıcının gözleri için mikro-OLED ekranlar ve dışa bakan kavisli lentiküler lens) tedarik etmekten sorumlu üretim ortaklarının üretkenliğinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdiğini belirtiyor. Prototipler için mikro-OLED ekranları Sony ve TSMC sağlamış olsa da, tedarikçinin büyük ölçekli üretim kimliği bilinmiyor.

Bu sorunlarının büyük bir kısmının, bu kadar karmaşık bir tüketici cihazının ilk üretimi için normal sıkıntılar olduğu söylenebilir. Vision Pro’da yer alan teknolojilerin geniş ölçekte üretilmesinin diğer ürünlere göre daha fazla zaman alacağı zaten tahmin ediliyordu.

Üretim hedefi düşebilir

Bu üretim zorlukları nedeniyle, Apple’ın 2024 yılında 400.000’den az başlık birimi üretmeyi planladığı bildiriliyor. Apple ve Luxshare’e (ilk montajdan sorumlu Çinli üretici) yakın kaynaklara atıfta bulunan rapor, belirli bileşenlerin iki tedarikçisinin, Apple’ın ilk yılda yalnızca 130.000 ila 150.000 adet bileşen talep ettiğini açıkladığını da vurguluyor.

Üretim tahminlerindeki bu önemli düşüş, Apple’ın daha önce ilk 12 ayda 1 milyon adet olan dahili satış hedefinden bir miktar uzaklaşıldığına işaret ediyor.

Tedarik zincirindeki bu zorlukların yanı sıra, Apple'ın, başlığın kitle pazarını hedefleyen daha uygun fiyatlı bir versiyonunun lansmanını ertelediği de bildiriliyor. Apple, ikinci nesil başlık için Samsung ve LG ile çalışırken kaynaklar, şirketin Pro olmayan sürüm için bile mikro OLED teknolojisini kullanmakta ısrar ettiğini öne sürüyor.

Apple, artırılmış gerçeklik başlığını WWDC 2023 sırasında resmi olarak duyurdu. Bu başlık, sahiplerinin ekranlarındaki uygulamalarla etkileşim kurarken aynı zamanda gerçek dünyayı görmelerine imkan tanıyacak. Apple, bu sistemi Uzamsal Hesaplama olarak adlandırıyor,