Apple Vision Pro'nun Meta Quest 3'ten neden yedi kat daha pahalı olduğu ortaya çıktı

iFixit'in Apple Vision Pro sökümünün ikinci bölümünü yayınlamasıyla birlikte, karma gerçeklik başlığının neden bu kadar pahalı olduğu da ortaya çıktı.

Apple Vision Pro'nun Meta Quest 3'ten neden yedi kat daha pahalı olduğu ortaya çıktı

iFixit'teki onarım uzmanları, Apple Vision Pro sökümünün ilk bölümünden sonra, ikinci bölümünü de yayınladı. iFixit'in ilk incelemesinden sadece birkaç gün sonra Apple'ın üst düzey cihazı hakkında bir dizi etkileyici gerçek ortaya çıktı ve karma gerçeklik gözlüğünün neden bu kadar pahalı olduğunu da anlamış olduk.

Vision Pro piyasaya sürülmeden önce, sızdırılan raporlar her bir göz için 4K çözünürlükle geleceğini ve rakip hiçbir cihazda bulunmayan inanılmaz bir görsel netlik vadettiğini iddia ediyordu. Piyasaya sürüldüğünde Apple, başlığın çözünürlüğünün 4K TV'den daha yüksek olduğunu söyledi, ancak şirket Vision Pro'nun 3.840 x 2.160 çözünürlük olan 4K sınırını geçtiğini belirtmedi.

Peki, Vision Pro Apple'ın 4K vaadini yerine getiriyor mu? iFixit'in yaptığı incelemeye göre Vision Pro'daki her bir mercek 3.660 x 3.200 gibi oldukça yüksek bir çözünürlüğe sahip. Daha düşük yatay çözünürlük nedeniyle bu tam olarak 4K değil, ancak inç başına piksel (ppi) değeri 3.386'ya denk geliyor. Bu, Apple'ın diğer rakiplerinin toplamından çok daha yüksek bir değer. Örneğin Meta Quest 3, 1.218ppi ile neredeyse üç kat daha düşükken, HTC Vive Pro 950ppi gibi oldukça düşük bir değere sahip.

Vision Pro'nun ultra yüksek çözünürlüğü göz başına yaklaşık 11,4 milyon piksel sunuyor ki bu da Apple'ın her iki göz merceğindeki toplam 23 milyon piksel iddiasına çok yakın. Bu inanılmaz çözünürlük, Vision Pro'nun neden rakiplerinden çok daha pahalı olduğunu açıklıyor; zira görsel olarak onlardan çok daha ileride.

Bununla birlikte, Apple'ın fiyatı hala bazı satış sitelerinin fiyatından daha düşük. Bloomberg tarafından tespit edildiği üzere, ABD dışındaki bazı perakendeciler Vision Pro'yu 3.500 dolarlık fiyatının çok üzerinde listeliyor. Japonya'da cihazlar 5.400 dolara satılırken, Singapur'daki bir satıcı cihaz için 6.300 dolar istiyor.