Apple Vision Pro'ya acımadılar, ilk günden hack'lediler

Apple'ın yeni dijital devrim olarak tanıttığı karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro, kullanıcıların eline geçeli 1 gün olmadan hack'lendi. Firma daha ilk günden güvenlik yaması yayınlamak zorunda kaldı. Şirket endişe edilecek bir durum olmadığını söylüyor ama...

Apple Vision Pro'ya acımadılar, ilk günden hack'lediler

Apple'ın yeni piyasaya çıkan ve bugüne kadar gizemli bir şekilde saklanan karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro, elbette dünya çapında ilgi gördü. Sonuçta herkes bu gözlüğü bekliyordu. Sanal gerçeklik içinde, ekrandaki müzik albümlerinden birini seçip taş plağı plak çalara yerleştirip müzik dinleme fikri her ne kadar çok eğlendirici görünse de, gerçek dünyanın acımasızlığı, bu romantik hayallere sert bir tokat attı.

Apple, güvenlik açığının bilgisayar korsanları tarafından daha önce "kullanılmış olabileceğini" ve cihazın Safari web tarayıcı motoru WebKit ile ilgili olduğunu, bunun da tehdit aktörlerinin kötü amaçlı kod yürütmesine izin verebileceğini açıkladı. Elbette bu güvenlik sorunu kullanıcıları da çok tedirgin etti. Gözünüze takıp tüm mahrem hayatınızı teslim ettiğiniz bir dijital gözlüğün size şantaj yapmaya hevesli korsanlar tarafından hack'lendiğini bir düşünün...

Bu açıktan şimdiye kadar yararlanılıp yararlanılmadığı kesin olarak bilinmiyor ancak açık kişisel verilere ve tüm işletim sistemine erişim sağlayabildiği için casus yazılım satıcıları gibi kötü niyetliler için popüler bir hedef olduğu vurgulanıyor.

Ocak 2023'te apple sistemlerindeki bu açık korsanlarının eski iPhone ve iPad'lerin tam kontrolünü ele geçirmesini sağlayan bir risk ortaya çıkardı. Ancak sorun bu kadarla sınırlı kalmadı. Ekim ayında ise araştırmacılar, Mac'lerdeki Safari ya da iPhone ve iPad'lerdeki herhangi bir tarayıcı aracılığıyla A ve M serisi çiplere sahip birçok Apple cihazından parola ve diğer verileri çalmanın bir yolunu keşfetti.

Teknoloji devi aynı açığı geçtiğimiz hafta sadece iPhone ve iPad'leri değil, Mac'leri ve Apple TV'yi de düzelten yeni iOS 17.3'te de yamalamıştı. Ancak Apple Watch için hala bir yama bulunmuyor.