Apple Vision Pro'ya sahip bir Tesla sürücüsüyseniz, bunu yapmayı denemeyin

Bir Tesla sürücüsünün direksiyon başında Apple Vision Pro kullanırken çektiği video bir anda internette viral oldu. Ancak sürücü, bu olaydan sonra tutuklanmaktan kurtulamadı.

Apple Vision Pro'ya sahipseniz, bunu yapmayı denemeyin

Bir Tesla sahibinin, otomobilin otonom Autopilot sürüş özelliklerini kullanırken yeni Apple Vision Pro başlığını taktığı ve aracın temel olarak kendi kendine hareket etmesine izin verdiği bir video internette hızla yayıldı. Şu anda silinmiş olan görüntülerde yaşanan olaysa, yollardaki potansiyel yeni bir tehlikeye dikkat çekiyor.

Vision Pro’nun ABD’de satışa çıktığı gün olan Cuma günü X üzerinde yayınlanan 25 saniyelik video, 3.500 dolarlık başlıkla yazı yazarken ve kaydırırken video paylaşan 21 yaşındaki Dante Lentini'yi gösteriyor. Videonun bir bölümünde Lentini’nin elleri direksiyonun üzerinde durmuyor ve bu, Tesla’nın destekli sürüş özelliklerinin her üçü için de bir gereklilik. Ancak bu üç özelliğin sahip oldukları isimlere rağmen, Tesla’nın destekli sürüş özelliklerinden hiçbiri, otomobillerin tamamen otonom olmasını sağlamıyor.

Videonun devamında, duran otomobilin yanında bir polis memuru ile duran Lentini’yi görüyoruz. Lentini, X’e yaptığı yorumda videodaki kişinin kendisi olduğunu ve tutuklandığını doğruladı. Lentini’nin videosu, Pazartesi sabahı itibarıyla Tesla CEO’su Elon Musk’a ait platform X üzerinde 24 milyondan fazla kez izlendi.

Sosyal medyadaki bazı kullanıcılar, LinkedIn’de yazılım geliştirme girişimi Hyper’da ürün yöneticisi olduğunu söyleyen Lentini’yi videoyu sadece tıklama ve görüntüleme için hazırlamakla suçladı, ancak gerçekten amacının bu olup olmadığı şimdilik belli değil. Lentini, başlık takılıyken otomobil kullanmanın ne kadar aptalca bir davranış olduğundan yakınan yorumlara yanıt olarak “hatalıyım, bir toplantım vardı” dedi.

Apple, kullanım kılavuzunda kullanıcıları sürüş sırasında Vision Pro’yu kullanmamaları konusunda özellikle uyarıyor. Tesla’nın destekli sürüş özellikleri (özellikle Autopilot), son yıllarda otomobil üreticisinin federal incelemeye alınmasına neden oldu. 2021’de Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, Tesla’nın destekli sürüş özelliklerini içeren ve bir düzineden fazla kişinin ölümüne yol açan kazalar nedeniyle şirkete resmi bir soruşturma başlattı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında güvenlik düzenleme kurumu Tesla’dan, sürücülerin ellerini direksiyona koymadan uzun süre boyunca Otomatik Pilot kullanmalarına imkan tanıyan bir yazılım güncellemesi hakkında daha fazla bilgi istedi.

Düzenleyicinin baş danışmanı John Donaldson o sıralarda yayınlanan bir bildirimde “Sürücünün dinamik sürüş görevine devam etmesini sağlamak için tasarlanan kontrollerin gevşemesi, sürücünün daha fazla dikkatsizliğine ve sürücünün Autopilot’u gerektiği gibi denetlemede başarısız olmasına yol açabilir” demişti.