Apple, yıllar önce silinen fotoğrafların neden geri döndüğünü açıkladı

Apple, iOS 17.5 güncellemesini yükleyen bazı kullanıcıların yıllar önce silinen fotoğraflarının neden bir anda geri döndüğünü nihayet açıkladı.

Apple, yıllar önce silinen fotoğrafların neden geri döndüğünü açıkladı

Birkaç gün önce bazı iPhone sahipleri çok garip ve rahatsız edici bir hata keşfettiler. Kalıcı olarak silinmiş olması gereken eski fotoğrafları, bir şekilde iOS 17.5 çalıştıran cihazlarda, galeride yeniden ortaya çıktı. Doğal olarak bu hata, sebebi konusunda internette pek çok spekülasyona yol açtı. Yıllar önce sildiğinizi düşündüğünüz hassas içeriğin beklenmedik bir şekilde yeniden ortaya çıkması, yaratabileceği problemlerin yanı sıra bu zamana kadar nerede saklandıklarına dair önemli soruları ortaya çıkarıyordu.

Apple, birkaç gün önce iOS 17.5.1 güncellemesiyle bu sorunu düzeltti. Ama sorunun nedenini ayrıntılı olarak açıklamadı. Ama şimdi, şirket herkesin beklediği açıklamayı yaptı ve durumun ilk düşünüldüğü kadar ciddi olmadığını kanıtlamaya çalıştı. Bu, diğer verileri etkileyebilecek bir tür iCloud hatası değil ve görülene göre, iPhone’ların kendisindeki bozuk dosyalarla ilgili olan nadir bir olaydan kaynaklanıyor.

Hata ortaya çıktığında, bazı kişiler belirsiz bir bozulma sorununun Fotoğraf Kitaplığı’nı etkileyebileceğini tahmin ediyordu. Apple, iOS 17.5.1 sürüm notlarında “veritabanında bozulma yaşayan fotoğrafların, silinmiş olsalar bile Fotoğraflar kitaplığında yeniden görünebileceğini” doğruladı.

9to5Mac ile görüşen Apple, 2010 yılında silinmiş olabilecek eski fotoğrafların neden şimdi iPhone’larda yeniden göründüğünü açıklayarak hatayı daha da detaylandırdı. Şirket bunun iCloud Fotoğrafları ile ilgili bir sorun olmadığını ve Apple’ın sildiğiniz fotoğrafları kaydetmediğini tekrarladı. Ancak, görünene göre cihazın dosya sisteminde bozuk bir veritabanı girişi bulunuyor. 2024 yılında muhtemelen 2010 model bir iPhone’a sahip olmadığınız tahmin edilebilir, ancak eğer o zamandan beri satın aldığınız her yeni iPhone’a eski verilerinizi geri yüklüyorsanız, bu veritabanı bozulması 2024’e kadar taşınmış olabilir.

Tamamen silinmeyen bu fotoğrafların iCloud Fotoğrafları ile senkronize edilmediği ve sorunun iCloud’u hiçbir şekilde etkilemediği söyleniyor. Eğer bu doğruysa, en azından verilerin yerel seviyede kalmış olması bu hatayla karşılaşan kişilere güvence verecektir.

Ayrıca Apple, bir iPhone veya iPad’i fabrika ayarlarına döndürmeniz durumunda bozuk dosyaların da silineceğini söylüyor. Bu yüzden, eski silinmiş fotoğrafların artık size ait olmayan bir cihazda yeniden ortaya çıkmayacağını anlıyoruz.

Apple’ın söylediğine göre bu, az sayıda kullanıcıyı etkileyen nadir bir sorundu ve artık düzeltilmiş olması gerekiyor. Elbette geri dönen fotoğraflar bu düzeltme ile otomatik olarak silinmiyor ve cihazlarınızdan kendiniz silmeniz gerekecek.