Apple'ın touch bar ile satışa sunduğu bilgisayarı da kaderinden kaçamadı; Klasik ürünler listesine girdi

Apple'ın 2017 yılında touch bar ile satışa sunduğu MacBook Pro modeli de Vintage, yani Klasik ürünler listesine girmekten kurtulamadı. Peki bu listeye girmek, bu bilgisayarın sahipleri için ne anlama geliyor?

Apple'ın touch bar ile satışa sunduğu bilgisayarı da kaderinden kaçamadı

2017 yılında touch bar (dokunmatik şerit) ile piyasaya sürülen ilk MacBook Pro, artık Apple’ın Vintage (Klasik) ürün listesinin bir parçası haline geldi. Cupertinolu şirket, bir cihazın en son satışa sunulmasının üzerinden beş yıl geçtikten sonra cihazı vintage olarak sınıflandırıyor.

Bu noktadan sonra vintage ürünlerin Apple Store’larda veya Yetkili Servis Sağlayıcılarda onarım görmesi garanti edilmiyor ve servis, parçaların bulunabilirliğine bağlı oluyor.

Apple, 2017 MacBook Pro’nun yanı sıra 15 inçlik MacBook Pro’nun Touch Bar’sız 2015 ortası modelini de vintage ürünler listesine ekledi. MacRumors tarafından da bildirildiği üzere, bu özel model 2018 yılına kadar satın alınabiliyordu.

2017 MacBook Pro’nun macOS 14’ü alamayacağı da doğrulandı. Hatta, tek istisna olan 2017 iMac Pro hariç, 2016 veya daha önceki Mac’lerden hiçbiri Sonoma’yı çalıştırma gereksinimlerini karşılamıyor. Bu eski dizüstü bilgisayarlar düzenli aralıklarla güvenlik düzeltme yamaları almaya devam edebilir.

2017 MacBook Pro, Apple’ın ilk olarak 2016 modelleriyle tanıtılan Touch Bar’lı dizüstü bilgisayarının ikinci versiyonunu temsil ediyor. Touch Bar modeli, Magic Keyboard, genişletilmiş Touch Bar ve yükseltilmiş işlemcilere sahip olan devam modeline 2019 yılında kavuştu.

13 inçlik MacBook Pro, halen Touch Bar’a sahip olan tek model. Apple, 2021 yılında 14 inç ve 16 inç MacBook Pro ile fiziksel işlev tuşlarına geri döndü.

Ayrıca Apple’ın Ekim ayında yeni MacBook Pro PC’lerini piyasaya sürmeye hazırlandığı bildiriliyor. İlk M3 Apple Silicon MacBook Pro modelleri, yeni M3 iMac ve M3 13 inç MacBook Air ile birlikte piyasaya sürülebilir.

M3 çiplerinin, Mac’lerde kullanılan mevcut M2 çiplerine kıyasla onları daha güçlü ve verimli kılacak yeni bir 3nm işlem çekirdeğini temel aldığı söyleniyor. Bu çiplerin, M2 çiplerine kıyasla %20’ye kadar daha hızlı CPU performansı ve %30'a kadar daha hızlı GPU performansı sağladığı iddia ediliyor.