Apple'ın yeni işlemcisi: M4 özellikleri ve fazlası...

Apple, yeni iPad'lere hayat verecek, yapay zeka destekli yeni işlemcisi M4'ü geçtiğimiz gün tanıttı. M4 ile beraber artık mobil dijital cihazlar gerçek bir yapay zeka canavarına dönüşecek. İşte M4 işlemcinin tüm özellikleri.

Apple'ın yeni işlemcisi: M4 özellikleri ve fazlası...

Apple "Let Loose" etkinliğinde, yeni iPad Pro modellerini tanıttı. Bu tabletlerin en çok dikkat çeken özelliği ise, kuşkusuz geliştirilmiş yapay zeka ve makine öğrenimi yetenekleriyle dikkat çeken yeni M4 çipi oldu. Peki, M4 çipinin özellikleri neler?

İkinci nesil 3nm üretim süreciyle inşa edilen Apple'ın M4 çipi, 10 çekirdekli bir GPU ile birlikte dört adet performans ve altı adet verimlilik çekirdeği içeriyor. Güç açısından baktığımızda Apple, M4'ün dört kat daha hızlı bir GPU'ya sahip olduğunu ve işlemcinin M2'ye kıyasla yüzde 50 daha hızlı olduğunu iddia ediyor.

Bellek bant genişliği de 120GB/s'ye varan hızlarla ulaşacak. Apple böylece, iPad serisi için ilk kez dinamik ön bellekleme, donanım hızlandırmalı ışın izleme ve donanım hızlandırmalı örgü gölgeleme desteği sağlamış olacak. Bu da iPad'lerin artık çok daha etkileyici görüntüler sunacağının kanıtı.

Bunun da ötesinde Apple, M2 ile aynı performansı artık sadece yarı güç sarfiyatı ile sağlamış olacak. Yani eski iPad'inizdeki uygulamaları aynen kullanacak olursanız, M4 işlemcili yeni iPad'in şarjı iki kat daha uzun süre dayanacak.

M4 ayrıca, saniyede 38 trilyona kadar işlem gerçekleştirebilen, yükseltilmiş 16 çekirdekli bir sinir motoruna sahip. Bu da onun yapay zeka uygulamalarını çok rahat çalıştırmasını sağlayacak.

Sinir motoru da nedir?

M4'ün neural engine'i, yani sinir motoru ne işe yarayacak diye merak ediyorsanız, yabancı dildeki videolar için gerçek zamanlı altyazılar oluşturmak Final Cut Pro'daki videolar sırasında konu izolasyonu ve StaffPad'deki otomatik müzik yetenekleri görevleri artık işlemcinin bu yeni alt departmanı devralacak.

Apple'ın M4 çipi ilk olarak yeni 11 ve 13 inç iPad Pro'larda kullanılacak.