Araç nasıl daha az yakar? Yakıt tüketimini azaltan 20 öneri

Yakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle 'araç nasıl daha az yakar? Yakıt tüketimi nasıl azaltılır? Yakıt tasarrufu nasıl sağlanır?' soruları da internette çok arananlar arasında. Bu makalede araç nasıl daha az yakar? sorusunun yanıtlarına bakıyoruz... İşte yakıt tasarrufu sağlayan öneriler:

Araç nasıl daha az yakar? Yakıt tüketimini azaltan 20 öneri

Bir aracın ne kadar yakıt tükettiği aracın modeli, kullanım şekli, bakım durumu, araçta neler olduğu gibi pek çok faktörle de ilgili. Peki, genel anlamda yakıt tüketimi nasıl azaltılır? Araç nasıl daha az yakar? Bu konuda aracınızın bakımını yapan servis ya da aracınızı satın aldığınız yerle konuşmak, ilk elden araca en uygun bilgileri almak önemlidir. Farklı kaynaklardan genel anlamda fikir verebilecek ve yakıt tasarrufu sağlayan 17 ipucunu derledik: Başlıkları şöyle: (Daha fazla otomobil haberi için bakabilirsiniz otomobil haberleri bölümüne de bakabilirsiniz)

Araç nasıl daha az yakar?

YAKIT TÜKETİMİ NASIL AZALTILIR?

1-Sadece gerektiğinde sürün: Cardirekt.com'un önerileri arasında yakıt tüketimini azaltmanın en etkili yolunun aracı zorunlu oldukça kullanmak olduğu var. Otomobilinizi yalnızca gerçekten ihtiyacınız olduğunda kullanın. Sadece birkaç blok seyahat etmeniz gerekiyorsa, yürümeyi tercih edin. Otomobil kullanmak kaçınılmazsa gidilecek bir kaç rotayı birleştirebilecek planlar yapılabilir. Bu hem yakıttan hem zamandan tasarruf sağlayacaktır. Kısa zamanlı işleri tek bir seyahatte birleştirmek tasarruf sağlar. Araç soğukken yapılan birkaç kısa yolculuk, motor sıcakken aynı mesafeyi kat eden daha uzun ve çok amaçlı yolculuğa göre daha fazla yakıt tüketebilir. Yolculuk planlaması, seyahatin motor ısındığında ve verimli olduğunda yapılmasını sağlar.

2-Aracı rölantide kullanmayın: Otomobilinizi sürmeniz gerektiğinde, mümkün olduğunca rölantiden kaçındığınızdan emin olun. Arabanız çalışıyor ama hareket etmiyorsa boşa yakıt tüketebilirsiniz. Bu nedenle, aracınız bir dakikadan fazla hareketsiz kalacaksa ve ortam güvenliyse motoru kapatın.

3-Sabit bir şekilde hızlanın (ve fren yapın): Sürüş sırasında, aracınızın gaz pedalına daima sabit ve tutarlı bir basınç uygulayın. Bu her zaman daha az yakıt tüketimine ve düşük yakıt tüketimine neden olur.

4-Hızınıza dikkat edin. Hız sınırında veya yakınında sürmeye çalışın. Her marka ve model araç için en uygun seyahat hızı farklıdır. Ancak, ne kadar hızlı sürerseniz, yakıt tüketiminiz o kadar kötü olur. Güvenli bir sürüş hızını korumak için ihtiyacınız olduğu kadar hızlı sürün.

5-İvme kaybetmemeye çalışın: İngiliz otomobil çözümleri şirketi RAC şu öneride bulunuyor: Yakıt ekonomisi için aracı doğru hızda hareket ettirmek önemlidir. Bu trafik koşullarına ve önünüzdeki yolda neler olduğuna bağlıdır, ancak yavaşlamak ve tekrar hızlanmak zorunda kalmak doğal olarak daha fazla yakıt tüketir. En iyi tavsiye, direksiyonu, gaz pedalını ve frenleri nazikçe kullanarak mümkün olduğunca yumuşak sürmektir. İyice ileriye bakarak önünüzde ne olacağını tahmin etmeye çalışın. Yaklaşmakta olan bir tepeyi gördüğünüzde, ona ulaşmadan önce biraz hızlanmaya çalışın, ardından yukarı çıkarken yavaşlayın. Ekstra ivme, ek yakıt tüketimini en aza indirmek için yeterli olmalıdır.

6- Hız sabitleyici: Hız sabitleyici, aracınızın sabit bir hızla gideceği anlamına gelir. Hızlanmayı kontrol etmek, motorunuzun yaptığı iş miktarını azaltır ve bu nedenle daha az gaz kullanır. Belirli sürüş koşullarında bunu yapmanın güvenli olduğunu varsayarak, gazdan tasarruf etmek için hız sabitleyici kullanmayı düşünün.

7- Araçtaki sürtünmeyi azaltın: Mecbur kalmadığınız zamanlarda ağır bir portbagaj kullanmayın. Gereksiz yük ve sürtünme hem yakıt giderini artırır hem de bu tür aksesuarlar aracınızın aerodinamiği üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

8- Pencereleri kapalı tutun: Yüksek hızlarda sürtünmeyi azaltmak ve yakıt tüketimini iyileştirmek için camları kapalı tutun.

9- Klimayı seviyesi: Yaz sıcağının klima sistemini kullanmanız kaçınılmaz olacaktır. Ancak, mümkün olduğunca ölçülü kullanmayı düşünün. Alternatif olarak, aracınızın normal fan ayarları, sizi rahat ettirmek için havalandırma sağlayabilir.

10- Kirli hava filtrelerini değiştirin: Kirli hava filtreleri, motorunuzu olması gerekenden çok daha fazla çalışmaya zorlayarak daha kötü yakıt ekonomisine neden olur. Bu nedenle, hava filtresini periyodik olarak değiştirmek için üreticinin tavsiyesine uyduğunuzdan emin olun. Temiz bir hava filtresi, motorunuzun daha verimli çalışmasını sağlar ve ayrıca pompadan tasarruf etmenize yardımcı olur.

12- Lastik şişkinlik seviyesi: Aracınızın kullanım kılavuzunu kontrol edin ve lastiklerinizin her zaman uygun hava basıncı seviyesinde şişirildiğinden emin olun. Yanlış şişirilmiş lastikler, bazı durumlarda aracınızın yakıt tüketimini yüzde beşe kadar artırabilir.

13- Araçtaki ağırlığı azaltın: Aracınızın bagajındaki veya aracın diğer alanlarındaki gereksiz eşyalardan kurtulun. Her ekstra 100 kilo ağırlık için, aracınızın yakıt ekonomisi yaklaşık yüzde bir veya iki oranında azalır. Aracınızın olabildiğince hafif kalmasını sağlayarak aracınızın yakıt tüketimini iyileştirebilir ve yakıt faturanızdan tasarruf edebilirsiniz.

ABD Enerji Bakanlığı'nın sitesinde yakıt ekonomisi bölümünde ise şu öneriler veriliyor

14- Mantıklı sürün: Agresif sürüş (hız, ani hızlanma ve frenleme) yakıtı boşa harcar. Mantıklı sürüş ise sizin ve başkaları için daha güvenlidir, bu nedenle benzin parasından daha fazla tasarruf edebilirsiniz.

15-Aracınızı formda tutun: Motor bakımını ihmal etmeyin. Arızalı bir oksijen sensörü gibi ciddi bir bakım sorununu gidermek, kilometre performansınızı %40'a kadar artırabilir Lastiklerinizi uygun basınçta şişirerek yakıt tüketiminizi ortalama %0,6 oranında (bazı durumlarda %3'e kadar) artırabilirsiniz. Düzgün şişirilmiş lastikler daha güvenlidir ve daha uzun ömürlüdür. Üreticinin tavsiye ettiği motor yağı derecesini kullanarak benzin tasarrufunuzu %1–2 oranında artırabilirsiniz. 1980'lerin başından günümüze kadar üretilenler gibi yakıt enjeksiyonlu, bilgisayar kontrollü benzinli motorlara veya dizel motorlara sahip araçlarda tıkanmış bir hava filtresinin değiştirilmesi yakıt ekonomisini iyileştirmez, ancak ivmeyi iyileştirebilir.

16- Bujileri Değiştirin: ABD Ulusal Otomotiv Servis Mükemmelliği Enstitüsü, kötü bujilerin yakıt ekonomisini %30'a kadar azaltabileceğini, yanlış ateşleme yapan bujilere dikkat edilmesi gerektiini söylüyor.

17 -Deponuzu Sabah Erken veya Gece Geç Saatlerde Doldurun: Investopedia'nın haberinde ise " "deponuzu dışarının en serin olduğu zamanlarda oldurursanız ve günün sıcaklığından kaçınırsanız, yakıt daha yoğun olacaktır" önerisinde bulunuluyor.

18- Motoru yormadan doğru viteste sürün. Bu yakıt açısından verimli bir sürüş şeklidir. Düşük viteslerde yüksek hızlarda seyahat etmek, ihtiyaç duyulandan yüzde 45'e kadar daha fazla yakıt tüketebilir. Bir yol bilgisayarınız varsa, muhtemelen bir "Anında yakıt tasarrufu" ayarına sahipsinizdir.

19- İstikrarlı sürün: Sürekli hızlanma ve fren yapma sadece yakıt israfına neden olur. Bu nedenle gereksiz yere aniden hızlanıp frenlemeyin, istikrarlı bir sürüş olsun.

20-Mümkün olduğunca ileri bakın: Profesyonel yarış pilotu Rebecca Jackson bu konuda şu tavsiyelerde bulunuyor: Yaklaşan tehlikeleri önlemek için mümkün olduğunca ileriye bakmalısınız. Bu iyi bir genel sürüş alışkanlığı. Her şey ilerlemeye devam etmek ve ivme kaybetmemekle ilgili. Durduktan sonra hızlanmak yakıt tüketimi açısından çok maliyetli, dik yokuş da öyle. Hızı azaltmak için gazı gevşeterek frenleri fazla kullanmamaya çalıştık. Aşırı devir kullanmadığınızdan emin olmak için motoru dinlemeniz gerekiyor, 'yeterince kullanmanız' gerekiyor.

yakıt tasarrufu sağlayan öneriler

SOĞUK HAVALARDA YAKIT TASARRUFU İÇİN 10 ÖNERİ

ABD Enerji Bakanlığı'nın soğuk havalarda yakıt tasarrufu sağlamak için önerileri ise şöyle:

  • Motorunuzun ve kabininizin ilk sıcaklığını artırmak için mümkünse aracınızı daha sıcak bir yere park edin.

  • Soğuk bir motorla daha az sürüş yapmak için mümkün olduğunda yolculukları birleştirin.

  • Arabanızı ısıtmak için rölantide çalıştırmayı en aza indirin. Çoğu üretici, yaklaşık 30 saniye sonra yavaşça yola çıkmanızı önerir. Motor, sürüldüğünde daha hızlı ısınacak, bu da ısının daha erken açılmasını sağlayacak, yakıt maliyetlerinizi azaltacak ve emisyonları azaltacaktır.

  • Lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol edin.

  • Soğuk havada sürüş için üreticiniz tarafından önerilen yağ türünü kullanın.

  • Rüzgar direncini artıran aksesuarları kullanılmadığında çıkarın.

  • Hibrit veya elektrikli bir araç kullanıyorsanız, şarj cihazına takılıyken kabini önceden ısıtmak aracınızın menzilini uzatabilir.

  • Hibrit veya elektrikli bir araç kullanıyorsanız, kabin ısıtıcısı yerine koltuk ısıtıcısı kullanmak enerji tasarrufu sağlayabilir ve menzili uzatabilir.

SICAK HAVALARDA YAKIT TASARRUFU İÇİN 10 ÖNERİ

  • Camları daha düşük hızlarda iken açın.

  • Klimayı gereğinden fazla kullanmayın veya sıcaklığı gerekenden daha düşük ayarlamayın.

  • Kabinin çok ısınmaması için gölgeye park edin veya bir güneşlik kullanın.

  • Klimayı kullanmadan önce kısa bir süre için camlar açık şekilde sürün. Önce sıcak havanın kabinden dışarı çıkmasına izin vermek klimaya daha az ihtiyaç duymanızın sağlayacak ve aracınızın daha hızlı soğumasına yardımcı olacaktır.

  • Sürüşten önce klima çalışırken boşta durmayın. Sürüşe başladıktan sonra veya kabini kısaca havalandırdıktan sonra klimayı açın. Çoğu klima sistemi, sürüş sırasında aracı daha hızlı soğutur.

  • Kullanıcı el kitabınızı okuyun. Çoğu kılavuz, klima sistem kontrollerinin nasıl yapıldığını, sistemin en iyi şekilde nasıl kullanılacağını ve bakımının nasıl yapılacağını açıklar.

  • Hibrit ve elektrikli araçlar için, şarj cihazına takılıyken kabini önceden soğutmak aracınızın menzilini uzatabilir. Ayrıca klima için daha sıcak bir sıcaklık ayarı kullanmak daha az pil gücü tüketecektir.