Açık olmasa da fişi prizden çekerek tasarruf sağlanır mı?

Açık olmasa da fişi prizden çekerek tasarruf sağlanır mı? Yanıtı evet. Kapalı bile olsalar, elektriğe bağlı olan pek çok cihaz hatırı sayılır bir miktarda elektrik çekmeye devam edebilir. Yapılan iki farklı araştırma, bu tip "vampir cihazların" cüzdana etkisi olduğunu gösteriyor.

Açık olmasa da fişi prizden çekerek tasarruf sağlanır mı?

Işıkları ve elektronik cihazları gereksiz yere açık bırakmamak, elektrik kullanımınızı azaltmanın ve bunun sonucunda paranızı korumanın etkili bir yolu olduğunu mutlaka biliyorsunuzdur. Peki ama, telefonunuzu gece boyunca şarj cihazında bırakmanın ya da cihazlarınızı kapalıyken prize takılı bırakmanın faturanız etkisi hakkında bir fikriniz var mı? Bu cihazları kullanılmadığı zaman prizden çıkarmaya değip değmeyeceği önemli bir soru işareti oluşturuyor.

Birçok ev elektroniği ve cihazı, kapalıyken veya bekleme modundayken, uyku modundayken enerji tüketmeye devam eder. Bir cihaz ana işlevini yerine getirmediğinde kullanılan herhangi bir enerji, bekleme gücü olarak bilinir ve bu şekilde tüketilen kaynaklara bazen "enerji vampirleri" denir.

California Üniversitesi'ndeki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı, açık, boşta ve kapalıyken (ancak hala prize takılıyken) uzun bir ev cihazı listesinin beklemedeki güç tüketimini ölçtü ve sonuçların çok geniş bir aralıkta yer aldığını buldu. Örneğin, dizüstü bilgisayarınız uykudayken 0,82 W kadar az veya 54,8 W kadar yüksek güç çekebilir ve tam olarak açıkken ve şarj olurken veya hatta tam olarak şarj olduğunda çok daha fazlasını çekebilir.

ABD Enerji Bakanlığı, bekleme gücünün maliyetinin ortalama hane halkını her yıl 100 dolar tasarruf ettirtebilecek kadar büyük olduğunu tahmin ederken, Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi tarafından sunulan veriler, yıllık maliyetin 165 dolar civarında olduğunu gösteriyor.

Güç tüketimi, taktığınız cihaz sayısına, bu cihazların farklı modlarda ne kadar enerjiye aç olduklarına ve kullanım alışkanlıklarınıza bağlı olduğundan dolayı enerji vampirlerinin cebinize tam olarak ne kadara zarar verdiğini kesin olarak söylemek zor. Ayrıca, elektrik maliyetleri de değişken değerlere sahip. Ancak Berkeley Lab bir aralık tahmin edebilmeniz için aşağıdaki basit hesaplamayı öneriyor: Bir cihaz bir yıl boyunca sürekli olarak 1 watt çekiyorsa, bu süre içerisinde yaklaşık olarak toplam 9 kWh (bu miktar için 1 dolar fiyatı öneriliyor) kullanır. Yani mikrodalga fırınınız çalışmadığı sırada ortalama 3 watt çekiyorsa, yılda 27 kWh (yani 3 dolar) harcamanıza sebep oluyor.

Bu miktar çok fazla görünmüyor, ancak kullanılmadığında takılı kalan tüm cihazlarınızı hesaba dahil ederseniz bu küçük miktar kayda değer bir seviyeye ulaşabiliyor. Bilgisayarlar, oyun konsolları ve TV'ler gibi tüketici elektroniği, her zaman açık güç tüketiminin yarısından fazlasını oluşturuyor.

Bir araştırma da İngiltere'den...

İngiltere'de gerçekleştirilen bir diğer araştırma da, elektrik faturasının beşte birinin uyku modunda (stand-by) bırakılan cihazlardan kaynaklandığını iddia ediyor. Yıllık elektrik harcamasına en faza katkıda bulunan cihazlar uydu kutuları, yönlendiriciler, TV'ler, mikrodalga fırınlar ve oyun konsolları. Buna ek olarak bilgisayar, bulaşık makinesi, yazıcı ve telefon şarj cihazlarının da, kullanımda olmasalar bile (örneğin yıkama işlemi bittiğinde kapatılmayan bulaşık makineleri veya şarj için bağlı olmasa da fişte bırakılan şarj cihazları gibi) boşu boşuna para harcadığı görülüyor.

Tabii ki her gün işe gitmeden veya her gece uyumadan önce evinizi dolaşıp tüm cihazların fişini teker teker çekmeniz şart değil.

Yapılacak ilk şey, kullanılmayan veya tam şarjlı elektronik ve cihazların fişini çekmektir. Sık kullandığınız cihazları (günlük veya günde birden çok kez) fişten çekip yeniden takmamanız gerektiğini unutmayın. Bu sadece yapması can sıkıcı bir işlem olmakla kalmıyor, zamanla fişlere, kablolara ve prizlere zarar verebilir. Ancak, sık ihtiyacınız olmayan tezgah üstü mutfak aletleriniz veya misafir yatak odası TV'niz veya nadiren kullanılan bir yazıcınız varsa, bunların fişi çekmeniz faydalı olabilir…