Android cihazınız, artık Apple AirTag'in "karanlık gücüne" karşı koyabilecek bir ayara sahip

AirTag takipçilerinin artık Android kullanıcıları üzerinde "karanlık bir gücü" yok. Çünkü sizi takip ediyor olabilecek yabancı bir AirTag'in yerini tespit etmenize yardımcı olabilecek, doğrudan Android'de yerleşik yeni bir takip önleme ayarı geldi...

Android cihazınız, artık Apple AirTag'in "karanlık gücüne" karşı koyabilecek

Apple, yabancı bir AirTag'in sizi takip edip etmediğini öğrenmeyi kolaylaştırmak için çalışmalar yapsa da bu çabalar çoğunlukla kendi ekosistemiyle sınırlı kaldı. Apple dışındaki kullanıcıların takip cihazlarını bulmalarına yardımcı olmak için bir Android uygulaması yayınladılar, ancak yorumlar pek de olumlu değildi.

Son olarak, Mayıs ayında Apple ve Google, istenmeyen Bluetooth takibini engellemek için bir çözüm üzerinde birlikte çalıştıklarını duyurdu. Bunun sonucunda, sizi takip ediyor olabilecek yabancı bir AirTag'in yerini tespit etmenize yardımcı olabilecek, doğrudan Android'de yerleşik yeni bir takip önleme ayarı oluşturuldu.

AirTag'ler ve diğer Bluetooth cihazları sizi nasıl takip ediyor?

AirTag'ler kendi başlarına internete bağlanamaz. Tek başına bırakıldığında, bir AirTag'in konumunu güncellemesinin hiçbir yolu yok ve esasen işe yaramaz. Fakat yapabildiği şey, internete bağlanan diğer Apple aygıtlarıyla iletişim kurmak. AirTag'ler karşılaştıkları her iPhone, iPad ve Mac ile iletişim kurabiliyor. Bu aygıtlar kablosuz veya hücresel ağa bağlıysa, AirTag'in konumunu Bul ağında güncelliyor. Bu güncellemeler tam olarak canlı değil, ancak AirTag'inizin nerede olduğunu öğrenmek için yeterli.

Asıl tehlike, birisi AirTag'ini sizin haberiniz olmadan üzerinize bırakması durumunda ortaya çıkıyor. AirTag'in nerede olduğunu görmek için Find My uygulamasını kullanabilir ve böylece nerede olduğunuzu takip edebilirler. Apple tam da bu durum için güvenlik önlemleri aldı. Bir AirTag sahibinden ayrıldığında ve Bluetooth ya da WiFi özellikli cihazınız tarafından tespit edildiğinde, telefonunuzda, tabletinizde ya da dizüstü bilgisayarınızda bir uyarı beliriyor.

Önceden bu özellik yalnızca Apple cihazlarında veya Android izleme uygulaması aracılığıyla kullanılabiliyordu. Ancak şimdi, Android cihazlar yeni yerleşik ayar aracılığıyla AirTag'leri tespit etme yeteneğine sahip.

Android'de "Bilinmeyen izleyici bildirimleri"ne nasıl erişilir?

Tom's Guide'a göre, "Bilinmeyen izleyici uyarıları" özelliği artık belirli Android cihazlarda kullanıma sunuluyor. Bu özelliğe sahip olduğu bildirilen telefonlar arasında Pixel 4a, OneUI 5.1.1 çalıştıran Samsung cihazları, Sony Xperia ve OnePlus Nord N20 5G yer alıyor. Henüz cihazınızda görmüyorsanız, yakın gelecekte belirli bir noktada geleceğinden emin olabilirsiniz.

Tom's Guide

Android'inizin ayarlar menüsünden "Bilinmeyen izleyici uyarıları" seçeneğini kolayca ayarlayabilirsiniz. Öncelikle Ayarlar'ı açın, ardından "Güvenlik ve acil durum" (veya Android 11 ve daha eski sürümlerde "Kişisel güvenlik") öğesine dokunun. Buradan aşağı kaydırın ve "Bilinmeyen izleyici uyarıları"nı seçin. "Uyarılara izin ver" seçeneğinin etkin olduğundan emin olun. Bu geçiş zaten açık olabilir, ancak bu seçenek olmadan Android'iniz sizinle birlikte seyahat eden bir cihaz algıladığında sizi uyarmayacaktır.

Bu sayfa size Android'in bir izleyici tespit edip etmediğini ve bu cihazlar için en son ne zaman tarama yaptığını gösteriyor. Bununla birlikte, son taramanın üzerinden uzun bir süre geçtiyse veya sadece o an için endişeleniyorsanız, manuel olarak bir tarama yapmak için "Şimdi tara" düğmesine basabilirsiniz.

Tom's Guide

Yabancı bir AirTag tespit edildiğinde, "Yakınınızda" olarak listelendiğini göreceksiniz. Ekranınızda AirTag'e dokunduğunuzda, izleyiciye ping atmak ve nerede olduğunu görmek için kullanabileceğiniz büyük bir "Ses çal" düğmesi bulunuyor.