Korkulan şey gerçek oluyor; yapay zeka insanların işlerini ele geçirmeye başlıyor

Yapay zekanın yükselişi bazı meslekler için tehlikeli olmaya başladı bile: 25 yaşındaki Olivia Lipkin, ChatGPT'nin kullanımı bir yazar tutmaktan daha ucuz olduğu için işten kovuldu.

Korkulan oluyor; yapay zeka insanların işlerini ele geçirmeye başlıyor

ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka araçları geçen yıl ortaya çıktıklarından beri adeta bir öcü gibi gösteriliyor ve "eninde sonunda işinizi elinizden alacaklar" gibi bir fikrin merkezinde bulunuyorlar. Ancak biz bu karamsarlık ve felaket senaryolarını görmezden gelmeye devam ediyoruz. Washington Post'un bildirdiğine göre, üretken yapay zeka insanların işlerini ellerinden almaya çoktan başlamış durumda.

Üretken yapay zeka tabii ki mükemmel değil ve ne kadar çok çalışmasına izin verirseniz, hataları daha da açık bir şekilde görülüyor. Ancak metin yazarlığı için, şirketler yapay zekanın yeterince iyi olduğunu düşünüyor gibi görünüyor.

Washington Post, San Francisco'da bir teknoloji start-up'ında çalışan 25 yaşındaki metin yazarı Olivia Lipkin'in hikayesine dikkat çekti. Olivia Lipkin, geçtiğimiz Kasım ayında ChatGPT'nin piyasaya sürülmesini pek önemsemedi, ancak takip eden aylarda yöneticilerinin Slack üzerinden ona Olivia/ChatGPT olarak hitap etmeye başladığını fark etti. Nisan ayında ise işten çıkarıldı.

Lipkin'e işine son verilmesinin nedeni hiçbir zaman bildirilmedi, ancak şirketteki yöneticilerin ChatGPT'yi kullanmanın bir yazar tutmaktan daha ucuz olduğunu belirttiklerini yazılarından öğrendi ve işten çıkarılmasının nedeni daha açık hale geldi.

Microsoft, çalışmalarını sürdürmesi için OpenAI'ye fon sağlayarak ve ChatGPT'yi kullanan Bing Chat'i piyasaya sürerek, üretken yapay zeka sahnesinde önemli bir destekçi oldu. Microsoft, yapay zekanın insanların yaptığı bazı işleri yapabileceği gerçeğini, bu araçların çalışanlara yardımcı olmak için kullanılması ama onların yerini almaması gerektiği fikriyle dengelemeye çalıştı.

Lipkin'in hikayesinde dikkate alınması gereken çok önemli noktalardan biri de içinde bulunduğumuz ekonomik dönem. Faiz oranlarının dünya genelinde hızla yükselmesiyle birlikte tüketiciler daha az harcama yapıyor ve işletmeler maliyetleri düşürmek ve karlı girişimlere odaklanmak için kısıtlamalara gidiyor.

Özellikle bir start-up'ta çalıştığı göz önüne alındığında, Lipkin'in işten çıkarılmasının ChatGPT'nin işleri elimizden almasıyla ilgili olmaktan ziyade daha sıkı bütçelerle ilgili olması daha muhtemel. Üretken yapay zekanın gerçek etkisi, enflasyon ve faiz oranları düştükten sonra, normal koşulların geri dönmesiyle ortaya çıkacak.