Asıl darbeyi Windows vurdu!

Microsoft Win 7 zaferini kutluyor olabilir ama en büyük darbeyi Windows'tan yediğinin de farkında...

Asıl darbeyi Windows vurdu!

Günümüzden yaklaşık 10 yıl önce, 3 Nisan 2000'de Microsoft'un çok büyük olduğuna ve bölünmesi gerektiğine karar verilmişti.

Piyasada rakipsiz bir tekel haline gelen Microsoft, mahkeme kararıyla işletim sistemi ve yazılım olmak üzere iki şirkete bölünecekti. Microsoft'un temyiz çabaları sonuç verince bu karar iptal edildi.

10 yıl sonrasında, bugün ise akılları bir soru kurcalıyor: Acaba Microsoft 2 şirkete ayrılmış olsaydı, bugün daha iyi bir yerde mi olurdu?

Günümüzde Microsoft'un yaşadığı sıkıntı, dev şirketlerin kronik bir sorunu. Microsoft yıllarca piyasa hakimi olarak Windows ve Office'ten büyük paralar kazandı. En karlı işini, hep yaptığı gibi yapmaya devam etti. İnternetin yükselişini gördü ancak farklı yönlere kaymadı. Kısacası günlük başarılarla yetinmeyi tercih etti, belini Windows ve biraz da Office'e bağladı. İşte bu sayede Google kendine açık bir kapı buldu.

Bölünme ne getirirdi?

Bölünme ne getirirdi?
Steve Jobs, Apple'I ayağa kaldırdı

Google'ın el atmadığı iş kalmıyor. Hızla farklı alanlarda dev yatırımlara imza atan şirket, Microsoft'u oldukça zorluyor.

Microsoft önce davranmamanın bedelini ödüyor ve Bing için çok büyük yatırımlar yapması gerekiyor. Sektör analizcileri, Microsoft'un bundan 10 yıl önce ikiye bölünmüş olması durumunun her şeyi değiştirmiş olabileceğini düşünüyor.

Dünya devleri arasında bile bir dev olan Microsoft, büyüklüğün getirdiği hantallığa yenilerek pek çok fırsatı kaçırdı. Pek çok alanda büyük başarılara imza atsa da, yükselen Google ve Steve Jobs gibi hastalıktan kurtulup iyileşen, güçlü bir şekilde karşısına dikilen Apple ile başı dertte.

İnternet ve akıllı cep telefonları konusundaki ihmalkarlığının bedeli ödeyen dünya devi, iki farklı şirket olarak daha esnek davranabilir, farklı fırsatları değerlendirebilirdi. Elbette bölünmeler çok tehlikeli girişimlerdir, Microsoft bir daha kendini toparlayamayabilirdi de...

Okuyucu Yorumları