Avrupa Birliği'nden telefon ve tablet üreticilerini terletecek yeni kurallar geliyor

Avrupa Birliği, telefon ve tabletlerin daha uzun süre dayanmasını sağlayacak yeni kurallarla üreticileri terletecek...

Avrupa Birliği'nden telefon ve tablet üreticilerini terletecek yeni kurallar

Avrupa Birliği'nin yasama kolu, cep telefonu ve tablet tamiri için yeni kurallar önerdi. Bu kurallar, üreticilerin AB'de yeni bir telefon piyasaya sürdükten sonra en az beş yıl boyunca, en az 15 bileşeni ayrıca sunmaları gerektiğini söylüyor. Bu süre içinde tüketiciler piller, ekranlar, şarj cihazları, arka kapaklar ve SIM ve hafıza kartı çekmecesi gibi parçaları kendileri değiştirebilecek.

Avrupa Komisyonu ayrıca pil dayanıklılığında iyileştirmeler de istiyor. Telefon ve tablet pillerinin, kapasitelerinin yüzde 83'ünün altına düşmeden önce en az 500 tam şarja dayanabilmesi isteniyor. Önerilen düzenlemelere göre, telefonların pil dayanıklılığı gibi bilgilerin yanı sıra düşme ve suya dayanıklılık derecelerini gösteren ayrıntılı bir etikete sahip olması da gerekecek.

Buradaki ana fikir, e-atıkları ve telefonların ve tabletlerin çevresel etkilerini azaltmak. Bir araştırmaya göre, akıllı telefon yaşam döngülerini beş yıl artırmak, ortalama olarak yaklaşık 5 milyon arabayı yollardan çekmek anlamına geliyor.

Teklif, telefonların ve tabletlerin daha geri dönüştürülebilir ve onarılabilir hale getirilmesinin, bunların üretimi ve kullanımıyla ilgili enerji tüketim maliyetlerini üçte bir oranında azaltacağını da öne sürüyor.

Önerilen kurallar, yazılım güncellemelerini de etkileyecek. Üreticilerin, bir cihazı satmayı bıraktıktan sonra beş yıl boyunca güvenlik güncellemeleri sağlamaya devam etmeleri ve en az üç yıl boyunca işlevsellik güncellemeleri sağlamaları gerekecek.