Aya iniş yapan ülke sayısı 4'e çıktı: Hem de bir ilke imza atarak...

Hindistan, Vikram iniş aracının Ay'a başarılı bir şekilde iniş yapması ile birlikte uydumuza “dokunan” dördüncü ülke olarak tarihe geçti. Hatta bu başarılı iniş, insanlık için çok önemli bir ilki de beraberinde getirdi.

Aya iniş yapan ülke sayısı 4'e çıktı: Hem de bir ilke imza atarak...

Hindistan, pek çok açıdan uzay uçuşu tarihine geçmeyi başardı. Chandrayaan-3 uzay aracının Vikram iniş aracı Ay'a başarılı bir şekilde inerek ülkenin Ay yüzeyine ilk başarılı inişini gerçekleştirdi. Böylece Hindistan, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin'den sonra bunu başaran dördüncü ülke oldu. Daha da önemlisi, Ay'ın güney kutbunun yakınına inen ilk ülke olmayı da başardı. Engebeli arazi göz önüne alındığında bu zor bir hedefti, ancak su buzu bulma girişimleri için önemliydi. Diğer ülkeler, daha önce sadece ekvator yakınlarına iniş yapabilmişlerdi.

İniş, Chandrayaan-2'nin başarısız denemesinden dört yıl sonra gerçekleşti. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), daha fazla yedekleme sistemi, daha geniş bir iniş alanı ve yazılım güncellemeleri içeren "arızaya dayalı bir tasarım" ile bunu başardı.

Vikram, Ay tozunun çökmesine izin vermek için saatlerce boşta kalacak. Alan temizlendiğinde, araç fotoğraf çekmek ve bilimsel veri toplamak üzere konuşlandırılacak. İniş aracı ve keşif aracı birlikte Ay'ın atmosferinin, yüzeyinin ve tektonik faaliyetlerinin özelliklerini ölçmeyi amaçlayan beş araca sahip. ISRO, Vikram ve Pragyaan için mevcut güneş enerjisi miktarını en üst düzeye çıkarmak amacıyla iniş zamanını bir Ay gününün (yaklaşık 28 Dünya günü) başlangıcına göre ayarladı.

Chandrayaan-3'ün başarısı Hindistan için ulusal bir gurur anlamına geliyor. Ülke uzay uçuşlarında büyük bir güç olmaya hevesli ve 2030 civarında bir uzay istasyonu fırlatmayı umuyor. Bu iniş aynı zamanda Hindistan'ı Ay'a ilk kez olmasa da iniş yapmak için yarışan diğer ülkelerin önüne geçiriyor. Rusya'nın Luna-25 uzay aracı sadece iki gün önce Ay yüzeyine çakılmıştı. Birleşik Arap Emirlikleri de 2024 yılına kadar Ay yüzeyine iniş yapmak istiyor. ABD ise 2025'in sonlarında Artemis 3 göreviyle insanları Ay'a geri götürmeyi umuyor.