Gelmiş geçmiş en çılgın fikirlerden biri: Uydumuz Ay'ı patlatırsak Dünya'nın pek çok sorununu çözebiliriz!

Bir profesör, uydumuz Ay'ı patlatırsak Dünya'nın sorunlarının çoğunun çözüleceğini iddia ediyor. Peki ama bu çılgın fikir ne kadar uygulanabilir? Ay'ı patlatmak gerçekten sorunları çözer mi?

Çılgın fikir: Ay'ı patlatmak Dünya'nın pek çok sorunun çözebilir!

Uydumuz Ay, okyanuslar genelinde sürüklenerek gelgitler yaratır, gezegenimizin eğimini değiştirir... Ama gerçekten Ay’a ihtiyacımız olup olmadığı ayrı bir soru işareti. Amerika'dan bir profesör ise, kesinlikle Ay’a ihtiyacımız olmadığını düşünüyor ve hatta Ay’ı patlatmayı öneriyor.

Ay'ı yok etmek, Iowa Eyalet Üniversitesi'nde matematik profesörü Alexander Abian'ın yaşam mücadeleleri için alışılmadık bir çözümü olarak öne çıkıyor. Profesör, uydumuzu patlatmanın insan varoluşunun neredeyse her sorununu çözeceğine inanıyor. Bu Aysız Dünya Teorisini 1991'de bir kampüs gazetesinde açıkladı.

Abian'ın önerisi şöyle: "Derin sondajla büyük bir delik açılır ve bir atom bombası yerleştirilir. Ve onu, Dünya'dan bir uzaktan kumandayla patlatırsınız.

Daha önce de bazı çevrelerce öne sürüldüğü üzere, uzaydaki sorunlu cisimleri nükleer silahlar ile patlatmak, dinozorlara benzer bir şekilde bizi yok etmeye hazır görünen herhangi bir tehlikeli asteroitten kurtulmak için önemli ve etkili bir yaklaşım olabilir. Gişe rekorları kıran Armageddon filmi, petrol sondajcısı Bruce Willis ve ekibinin böyle bir çabasını gösteriyordu, ancak bu yaklaşım Hollywood'un dışında da kendine yer edinmeyi başardı.

Don’t Look Up filminde danışmanlık yapmış olan Gezegen Bilimi Profesörü Dr. Amy Mainzer’in NASA ile yaptığı şey de bu Yakın Dünya Nesneleri’ni (NEO'lar) takip etmek. NASA'nın Yakın Dünya Nesnesi Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini (NEOWISE) görevinin baş araştırmacısı olarak, Mainzer ve ekibi, Dünya için tehdit oluşturabilecekler de dahil olmak üzere asteroitleri ve kuyruklu yıldızları aramak için bir uzay teleskopu kullanıyor.

NEO'lara hazırlanmak, 2013 yılında Rusya'nın Chelyabinsk kentine çarparak yaklaşık 1.500 kişinin yaralanmasına neden olan sorunlu bir meteoroidin ardından ABD, Rusya ve AB'nin hızla önem verdiği bir çalışma alanı oldu. Nükleer silahlar, bazıları tarafından en iyi savunmamız olarak görülüyor ve Independent, ABD ve Rusya'nın nükleer bir gezegen savunma girişimi üzerinde işbirliği yapma konusunda görüştüklerini bildirdi.

Peki ama Ay'ı patlatmak nereden çıktı?

Ancak Ay'ı patlatmak pek düşünülen bir şey değil ve pek çok kişinin böyle bir şeyi düşünmek için bir sebebi de bulunmuyor. Ancak Abian'a göre, havayı yumuşatmanın bir yolu kesinlikle bu.

Abian, Aysız bir Dünya'nın, eğimini değiştiren 21.000 yıllık döngünün dışına çıkacağını öneriyor. Abian'ın Dünya’sındaki bu değişiklik, mevsimleri ortadan kaldıracak, yani kasırgalar, sel, orman yangınları ve kar fırtınası gibi aldatıcı topikal hava olaylarının artık bizi rahatsız etmeyeceği anlamına geliyor.

Her ne kadar bu senaryo iyi gözükse de, ne yazık ki NASA'daki şüpheci bir grubun söylediğine göre bu üzüntü ve yok oluşla bitmeye mahrum. Bu grubun söylediğine göre, bize en yakın uzay cismini patlatmak, muhtemelen, Dünya'ya çarpacak ve tüm yaşamı ortadan kaldıracak bir Ay parçası şeklini alacak oldukça büyük bir NEO ile sonuçlanacaktır.

Ancak bu durum Abian’ı fikrinden caydırmaya yetmemiş gibi görünüyor. Hatta "Bu fikri reddedenlerle Galileo'yu reddedenler birbirlerine çok yakın" dediği bile söylenir.