İnsan beyni dokusunu kullanan ve geleceğin bilgisayarlarını değiştirmeye aday yapay zeka çipi için kapılar sonuna kadar açıldı

Monash Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, "DishBrain" adını verdikleri, insan ve fare beyin hücrelerini tasarıma dahil ettikleri yarı biyolojik bir yapay zeka çipi geliştirdi. Araştırma başarılı olursa, yapay zeka kullanan son teknoloji bilgisayar çipleri için tamamen yeni kapılar açabilir.

İnsan beyni dokusunu kullanan yapay zeka çipi için kapılar açıldı

İnsan beyni olağanüstü bir şey. Bilimsel deneyler, insan beyin hücrelerinin yapay zekadan daha hızlı öğrenebildiğini kanıtlamakla kalmadı, aynı zamanda bazı bilim insanları artık yapay zeka çiplerinin kullanımında beyin hücrelerini kullanarak onları her zamankinden daha hızlı ve daha güçlü hale getirdi.

Geçen yıl Monash Üniversitesi'nden araştırmacılar "DishBrain" adını verdikleri, insan ve fare beyin hücrelerini tasarıma dahil eden yarı biyolojik bir yapay zeka çipi geliştirdiler. DishBrain, sadece beş dakika içinde Pong'un bir versiyonunu oynamayı öğrenerek son derece umut verici oldu.

İşte bu proje, yakın zamanda Avustralya'nın Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Keşif Araştırma Hibeleri Programı'ndan 407.000 dolarlık bir hibe aldı. Belki de DishBrain'in daha gelişmiş versiyonlarını geliştirmek bu sayede mümkün olacak.

Bu programlanabilir bilgisayar çipleri yalnızca yapay zekanın gücünü kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda bunu insan beyninin biyolojik bilgi işlemiyle sorunsuz bir şekilde harmanlıyor. Bu, bilişimi silikon tabanlı donanıma dayanmaktan çok daha ileriye taşıyabilecek bir adım. En azından araştırmacıların çoğu buna inanıyor.

Bu araştırma başarılı olursa, yapay zeka kullanan son teknoloji bilgisayar çipleri için tamamen yeni kapılar açabilir. Ayrıca robotik, planlama, gelişmiş otomasyon, ilaç keşifleri ve beyin-makine arayüzleri de dahil olmak üzere birçok alanda etkileri olabilir.

Araştırmacılar, hibeyi biyolojik sinir ağlarının öğrenme kapasitesini taklit edebilecek daha gelişmiş yapay zeka makineleri geliştirmek için kullanacaklarını söylüyorlar.