Bilim İnsanları Dünya'nın Mantosuna Ulaşmayı Hedefliyor

Japonya'ya ait Chikyu sondaj gemisi, en geç 2030'da Dünya'nın mantosunu ziyaret etmeyi amaçlıyor!

Bilim insanları mantoya ulaşmak istiyor!

Eğer Jules Verne'in İzlanda volkanı sadece hayal gücünün bir ürünü olmasaydı, şu anda Dünya'ın yer kabuğu hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olurduk. Fakat, Japon Deniz Tabanı Bilimi ve Teknolojisi Ajansı'nın (Japan's Agency for Marine-Earth Science and Technology, JAMTSTEC) en büyük sondaj gemisi "Chikyu" oldukça gerçek, ve bilim insanları bu gemi sayesinde tarihte ilk defa Dünya'nın mantosuna kadar inmeyi planlıyor.

JAMSTEC'in yönettiği bir araştırma ekibi, bu yılın Eylül ayında Hawaii sularında Chikyu ile sondaja nerede başlayacaklarına karar vermek için ön araştırma düzenleyecek. Eğer burada başarısız olurlarsa, Costa Rica ve Meksika sularında bulunan diğer alanlarda denemeler yapacaklar. Sondaj için okyanus dibinin seçilmesinin sebebi, kıtalarda yer kabuğunun okyanuslara nazaran iki kat daha kalın olması.

Chikyu'nun matkabı ilk önce okyanusta 4 km derine inecek, daha sonra mantoya ulaşmak için 6 km toprak delecek. Manto katmanı, Dünya kütlesinin %84'ünü oluşturuyor. Erimiş yoğun ve süper sıcak metal elementlerinden oluşan manto, yavaşça hareket ederek kıtaların hareket etmesine, volkanların oluşmasına ve depremlere sebep oluyor.

Japon hükumeti, depremleri daha iyi öngörebilmek için bu projeyi maddi olarak destekliyor. Depremler ülkesi olarak da bilinen Japonya, Dünya'da en aktif fay hatlarından birinin üzerinde yer alıyor.

Bilim İnsanları Dünya'nın Mantosuna Ulaşmayı Hedefliyor

Araştırmacılar ayrıca okyanus tabanı ile manto arasındaki çizginin nasıl oluştuğunu da keşfetmeyi istiyor. Ayrıca mikroskobik canlıların ne kadar derine kadar indiğini de keşfetmeyi planlıyorlar. Bilim insanları en geç 2030'da sondaj çalışmalarına başlamayı umuyor. Şu anda sondaj için ideal bölgeyi ve 542 milyon dolar fonu nasıl elde edeceklerini araştırıyorlar.

Okuyucu Yorumları