Bilim İnsanlarından, Dinozor Beyni Keşfi!

Basit bir taşa benzeyen bu cisim, aslında 133 milyon yıl öncesinden kalan, çok özel bir keşif!

133 milyon yıl öncesinden geliyor!

Fotoğrafta görünen taş benzeri cisim bizler için pek bir şeye benzemeyebilir ancak bilim insanları için büyük öneme sahip. Bilim insanları, bu örneğin, bilinen ilk dinozor beyin dokusu fosili olduğunu söylemekte. Ekip, mineralleşmiş kan yolları, kolajen, zarlar ve beyin dokusunu bulmak için tarayıcı elektron mikroskobu kullandılar ve bunun büyük ihtimal ile 133 milyon yıl önce yaşamış olan bir örneğe ait olduğu düşünülmekte. Bulgular, bu dinozorun beyninin, modern kuşlar ve sürüngenler ile pek çok ortak yönünün olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, teknoloji sayesinde daha fazla bilgi edinebilirler. Ekip şu anda CT taraması yapmış olsa da, gelecekte daha fazla 3D tarama yaparak günümüzdeki örnekler ile karşılaştırmak istiyor.

Ayrıca gelecekte buna benzeyen buluşların pek beklenmemesi gerektiği belirtiliyor. Bilim insanları, bu sefer oldukça şanslı olduklarını söylüyorlar. Tahminlere göre dinozorun beyni, yüksek seviyede asitli su içerisinde korunmuş. Ancak bu buluş, diğer bilim insanlarının da daha önce buldukları fosilleri tekrar incelemelerine sebep olmuş durumda...

Okuyucu Yorumları