Bilimin cevabını aradığı soru: 91 metreden düşen dağcı nasıl oldu da sağ kalabildi?

Bir dağcının 91 metreden düşmesi, normal koşullarda ölüm ile sonuçlanır. Ama bu kadın gerçekten de 91 metreden düştü ve sağ kurtulmayı başardı. Bilim dünyasına ise, imkansız gibi görünen bu olayın nasıl gerçekleştiğini bulmak kaldı.

91 metreden düşün dağcı nasıl oldu da sağ kalabildi?

Sert kayaların üzerinee 91 metreden düşmek, genellikle düşenin hayatta kalması için pek bir umut bırakmaz. Ancak, her şeye rağmen, bir dağcı koşum takımının içinden bir ip kaydıktan sonra bu “hayatta kalınamaz” durumdan sağ çıktı ve ölümcül olmayan yaralanmalarla kurtuldu. Bilim insanları da, doğal olarak onun bunu nasıl başardığını anlamaya çalıştı.

2011 tarihli bir vaka raporunda açıklandığı gibi, 28 yaşındaki bir kadın, erkek arkadaşıyla her gün olduğu gibi tırmanıyordu. 20 yıllık tırmanma deneyimi olan kadın, büyük kaya yüzlerine tırmanmaya yabancı değildi ve ikisi de emniyet kemeri ve kask takıyordu. Söz konusu tırmanış, 30,5 metrelik üç ayrı kaya yüzünden oluşuyordu ve kadın, 91 metre yüksekliğinde kendilerini duvara sabitleyecek bir çapayı sabitlerken, tırmanışı neredeyse tamamlamıştı.

Ancak, ipin güvenlik düğümü yoktu ve koşumdan kayarak aşağıdaki kayalara dikey olarak 61 metre düşmesine, buraya çarpmasına ve durmadan önce 30,5 metre daha düşmesine neden oldu. Çarpmanın saatte yaklaşık 120,7 - 128,7 kilometre hızla gerçekleştiği tahmin ediliyor ve sadece 69 km/s hızla giden bir otomobil çarpmasında yayaların hayatta kalma şansının çok düşük olduğu düşünülürse, kadının hayatta kalmasının ne kadar etkileyici olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Erkek arkadaşı her şeyi izledi ve ona yardım etmek için çabaladı. Kadın uyanıktı ama tepkisizdi ve bariz bir acı içindeydi. İlk müdahale ekipleri gelene ve kadını entübe edene kadar ilk yardım uygulandı. Bir hastaneye nakledildi ve hayata döndürüldü, burada yaralarının boyutu ortaya çıktı.

Tırmanıcıda travmatik bir beyin hasarı, iç organlarda künt travma, çok sayıda kaburga kırığı, femur ve pelviste kırıklar ve diğer pek çok şey vardı. Yine de, her şeye rağmen yaşıyordu.

Nörolojik sorunlar ve parapleji ile sonuçlanan beyin hasarı ve omurilik hasarına rağmen, kapsamlı rehabilitasyon ve invaziv ameliyatlar mükemmel bir iyileşme sağladı. Kadın, temel olarak normal beyin fonksiyonuna sahip oldu ve alt ekstremitelerinin ağırlık taşımasını artırmak için rehabilitasyona devam etti. Bu, başlangıçta omurilik yaralanmasının altında sahip olduğu duyu eksikliğine göre belirgin bir gelişmeydi.

91 metreden düşüp nasıl sağ kaldı?

Hayatta kalmasının mucizesine gelindiğinde ise araştırmacılar, düştüğü vücut pozisyonunun darbeyi köreltmiş olabileceğini ve ölümcül yaralanmaları önlemek için kuvvetin yeterince azaltılmasına izin verdiğini belirlediler. Ekip, önce ayaklara düşmeyi ve ardından büyük bir düşüşten yere inmek için “ideal” vücut pozisyonunu geriye doğru yuvarlayarak kafayı ve göğsü mümkün olduğunca fazla darbeden korumaya çalıştığını söyledi. Uyluk kemiğinin, pelvisinin ve ardından sırtının geniş yüzey alanı, göğüsteki hayati organlara ulaşmadan önce mümkün olan en fazla yavaşlamayla sonuçlandı ve ekip, bu durumların kadını ani ölümden kurtardığına inanıyor.