Binance, kripto borsası FTX'i almaktan vazgeçtiğini duyurdu

Bitcoin son 24 saatte Kasım 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeleri görmüştü. Binance, kripto para borsası FTX'i almaktan vazgeçtiğini açıklayınca Bitcoin 16 bin doların da altını gördü. Bu yılın başlarında 32 milyar dolar değerinde olan FTX, şimdi çökme tehlikesiyle karşı karşıya.

Binance, kripto borsası FTX'i almaktan vazgeçtiğini duyurdu

Dünyanın en büyük kripto borsası Binance’in Kurucusu Changpeng Zhao, dün, 'kripto borsası FTX’i satın almayı planladıklarını açıklamıştı. Zhao, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, FTX’in Binance'ten yardım istediğini belirtmişti. FTX'in likidite sorunu yaşadığını belirten Zhao, "Kullanıcıları korumak adına, FTX.com'u tamamen satın almak ve likidite sorununu gidermeye yardımcı olmak amacıyla bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzaladık." ifadesini kullanmıştı.

Binance’in rakibi FTX’in Üst Yöneticisi Sam Bankman-Fried de gelişmeyi doğrulayarak "Binance ile FTX.com için stratejik bir işlem üzerinde anlaşmaya vardık." değerlendirmesinde bulunmuştu.

BİNANCE FXT'Yİ SATIN ALMAKTAN VAZGEÇTİ

Ancak Binance yaptığı açıklamada kripto borsası olan FTX’i satın almaktan vazgeçtiğini duyurdu.

Binance'den yapılan açıklamada, yanlış kullanılan müşteri fonları ve ABD'deki soruşturma iddialarıyla ilgili son haberlerin yanı sıra kurumsal değerlendirme sonucu FTX'i olası satın alma sürecinin sürdürülmemesine kara verildiği bildirildi. Açıklamada, "Başlangıçta umudumuz, FTX müşterilerine likidite sağlamada destek olabilmekti, ancak sorunlar bizim kontrolümüzün veya yardım etme kabiliyetimizin ötesinde." denildi.

Son birkaç yılda kripto ekosisteminin daha dirençli hale geldiğinin görüldüğü belirtilen açıklamada, zamanla kullanıcı fonlarını kötüye kullanan aykırı değerlerin serbest piyasa tarafından ayıklanacağına inanıldığı ifade edildi. Açıklamada, düzenleyici çerçeveler geliştikçe ekosistemin daha da güçleneceği aktarıldı.

BİTCOİN'DE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Bitcoin ile anlaşma kargaşasının ortasında kripto para birimleri düşmeye devam ediyor. Salı günü %13′lük düşüşün ardından Çarşamba günü %15 düşüş daha yaşandı. Bitcoin, Kasım 2020′den bu yana ilk kez 16.000 doların altında işlem görüyor. Ether, son iki günde %30′dan fazla düştü ve 1.000 doların altına düşmeye yakın.

YORUMLAR NE?

CNBC'nin haberine göre Kuşatılmış kripto borsasını satın almak için sırada kimin olduğu belli değil". Wall Street Journal’a göre Bankman-Fried, yatırımcılara şirketin para çekme taleplerinden 8 milyar dolara kadar bir eksiklikle karşı karşıya olduğunu ve acil finansmana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Binance-FTX anlaşmasının bozulması bu hafta kripto dünyasını sarsan gelişmelerin son bölümü oldu. Bankman-Fried, Pazartesi günü yatırımcılara şirketin varlıklarının iyi olduğu konusunda güvence vermeye çalışmıştı. Ancak Binance’den Zhao, şirketinin FTX’in yerel tokeni FTT’deki hisselerini sattığını kamuoyuna açıkladıktan sonra, satış başladı ve FTX bunu durdurmak için hiçbir şey yapamadı.

NELER OLMUŞTU?

Bir süredir Binance ile FTX arasında sorunların yaşandığına dair haberler basında yer alıyordu.

Zhao ise 6 Kasım’da yaptığı açıklamada, FTX’e ait FTT adlı tokenları “yaptıkları son değerlendirmeler” neticesinde satma kararı aldıklarını duyurmuştu. FTT kripto para borsalarında yüzde 40’a yakın değer kaybederek 15 dolara kadar gerilemişti.

'KRİPTO KIŞINININ SOĞUĞUNDA KİMSE GÜVENDE DEĞİL'

CNBC'nin görüşünü aktardığı sektör uzmanlarına göre yaşananlar kripto kışının soğuğundan kimsenin güvende olmadığını gösteriyor.

CoinMarketCap verilerine göre, bu haftadan önce FTX, günlük işlem hacimlerinde milyarlarca dolar işleyen dördüncü en büyük borsaydı. CEO’su Sam Bankman-Fried, Washington DC’de yüksek bir profile sahipti.

Buna rağmen, FTX bile dijital varlıklardaki gerilemeden muaf değildi. Salı günü şirketi, “likidite sıkışıklığı” olarak adlandırdığı sorunla karşı karşıya kaldıktan sonra şirket tarafından açıklanmayan bir miktar karşılığında Binance tarafından satın alınması için bir teklif imzaladı.

Kripto cüzdan firması Ledger CEO’su Pascal Gauthier şöyle diyor: “Kimsenin başarısız olamayacak kadar büyük olmadığını gösteriyor. FTX dokunulmaz görünüyordu”

FXT'E SEC SORUŞTURMASI

Öte yandan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Komisyonu (CFTC) kripto para borsası FTX hakkında soruşturma başlattı.

Bloomberg’in haberine göre ABD mali düzenleyicileri, eleştirilerin hedefinde olan kripto Borsası FTX.com'un müşteri fonlarını düzgün bir şekilde yönetip yönetmediğini ve Sam Bankman-Fried'in kripto imparatorluğunun diğer bölümleriyle ilişkisini araştırıyor.

Konuya yakın kaynaklara göre, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Komisyonu (CFTC) tarafından yürütülen soruşturmalarda FTX’in, ABD dışındaki operasyonlarının rakip borsa Binance tarafından planlı bir şekilde satın alınmasına yol açan likidite krizi inceleniyor.

ABD’deki regülatörlerin FTX’e ek olarak borsanın kardeş şirketi Alameda Research ile ilgili olarak da inceleme yaptığı belirtiliyor.

Kaynaklara göre, SEC'in soruşturması aylar önce FTX US ve kripto kredi faaliyetlerine ilişkin bir soruşturma olarak başladı.