Bir çiftçinin tarlasından SpaceX roketinin parçası çıktı

Kanadalı bir çiftçinin tarlasında bulduğu SpaceX şirketine ait roket parçası, uzay çöpü tehlikesini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bir çiftçinin tarlasından SpaceX roketinin parçası çıktı

Kanada'nın Saskatchewan kırsalında yaşayan Barry Sawchuk adındaki bir çiftçi, geçtiğimiz günlerde herkesin başına kolay kolay gelmeyecek bir durum yaşadı. Öyle ki Sawchuk'un tarlasından uzay enkazı parçası çıktı.

Sawchuk, ilk başta bunun sadece çöp olduğunu düşündüğünü, ancak çok sayıda kompozit lif ve dokuma katmanı gördükten sonra uzaydan düşmüş bir çöp olabileceğinden şüphelenmeye başladığını söylüyor. Çiftçi, CBC'ye yaptığı açıklamada, oğluyla birlikte tarlalarını kontrol ederken bu cisimle karşılaştıklarını belirtiyor.

Gökbilimciler, uzay çöpünün çarpma tarihine ve konumuna dayanarak, bunun Şubat ayında uçan bir SpaceX roketine ait olabileceğinden şüpheleniyor. Elbette bu, düşen uzay çöpüyle ilgili ilk haber değil. Kısa süre önce, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan gelen bir uzay çöpü parçası Floridalı bir adamın çatısına çarpmıştı.

SpaceX gibi şirketler her yıl alçak dünya yörüngesine daha fazla uzay aracı fırlattıkça, gezegenimizin etrafındaki alan giderek daha kalabalık hale geliyor. Saskatchewan'daki bu son olay gibi olaylar, uzay çöplerini Dünya'ya indirmekte ne kadar kötü bir iş yaptığımızı gösteriyor.

Dünya'nın yörüngesinin ne kadar kalabalıklaştığına dair uzun süredir devam eden endişelerin yanı sıra hizmet dışı bırakılan uydular ve diğer uzay çöpleriyle nasıl başa çıktığımız, alçak dünya yörüngesini temizlemeye yönelik bir dizi programı başlattı. Elbette uzay çöplerini gerçekten temizlemeden önce uzaya daha fazla çöp bırakmayı durdurmanın bir yolunu bulmamız gerekiyor. Bu nedenle bazı ülkeler, son zamanlarda ahşap uydular gibi çözümler üzerine çalışıyor.