BitTorrent hakkında doğru sanılan yanlışlar!

BitTorrent'in korsanla dolup taştığını, korsanın kalesi olduğunu düşünüyorsanız, önce bu yazımızı okuyun!

Doğru sanılan 4 BitTorrent yanlışı!

BitTorrent, farklı kişiler için farklı anlamlara geliyor. Sıradan bir internet kullanıcısı için BitTorrent, bol miktarda ücretsiz içerik demek. Eğer büyük bir oyun veya film şirketiyseniz, BitTorrent sizin için başa çıkmanız gereken bol miktarda korsan demek.

Sizi şaşırtabilir ancak aslında BitTorrent'i kullanmak yüzde 100 yasal bir iş, sadece indirilmesi ve dağıtılması yasal olmayan içeriğe BitTorrent yoluyla ulaşmak/dağıtmak yasadışı. İşte BitTorrent hakkında bilmeniz gerekenler.

BitTorrent, bir sağlayıcı değil bir protokoldür

"Game Of Thrones'un 3. sezonunu BitTorrent'ten indirdim" benzeri ifadeler, aslında doğru değiller. BitTorrent, bir hizmet değil örneğin TCP/IP gibi bir protokol. Protokol ise dosyayı indirdiğiniz kaynak değil, onu indirirken kullandığınız bir aracıdır.

BitTorrent, aynı zamanda bir şirket ismi de olduğundan dosyaları onlardan indirdiğinizi iddia edebilirsiniz. Ancak sonuçta bu da gerçekçi olmayacaktır.

BitTorrent Inc, protokolle ilgileniyor

San Francisco'da bulunan BitTorrent Inc'in korsanın başı olduğuna inanıyorsanız yanılıyorsunuz. Şirket, bahsettiğimiz BitTorrent protokolünün geliştirilmesi görevini üstleniyor. Bunun yanında uTorrent gibi protokolü kullanmanızı sağlayacak yazılımlar da sunuyor.

BitTorrent Inc'in yapmadığı şey ise yasadışı film, müzik ve yazılımlar sunmak. BitTorrent Inc'in kendisi, çok sayıda yasal dosya indirmeye sunuyor.

BitTorrent yasadışı dosyaları yaymaz...

...insanlar yayar. BitTorrent'ten dosya indirebilmek için şu üç şeye ihtiyacınız var: Bir BitTorrent istemcisi, bir .torrent dosyası ve bir torrent tracker'ı (magnet bağlantılarında bu ihtiyaçlar değişebilir).

BitTorrent istemcisi, dosyaları indirmekte kullanacağınız yazılımdır. .torrent dosyası ise indirmeyi başlatmak için BitTorrent istemcinizde açmanız gereken dosyadır. Tracker ise bilgisayarınızın diğer bilgisayarlarla bağlanmanızı olanaklı kılan bir sunucudur.

BitTorrent Inc, telif hakkıyla korunan içerikleri yayan tracker'ları üzerinde barındırmaz ve bu tür içeriklere dair .torrent dosyaları sunmaz. Bunu genellikle The Pirate Bay gibi ünlü, ancak ilgisiz siteler yapar. The Pirate Bay'in de direkt olarak yasadışı içerik sunduğunu söyleyemeyiz, site sadece bu dosyaları nerede bulabileceğinizi gösteriyor.

BitTorrent yasal işler için kullanılır

Ülkelerin ve medya şirketlerinin fark etmediği şeylerden bir tanesi, BitTorrent'in yasal birçok amaçla kullanılabildiği. Linux'u sıkça kullanan kullanıcılar, bunu zaten bilirler. Örneğin en popüler Linux dağıtımlarından Ubuntu, uzun süredir BitTorrent üzerinden dağıtılıyor. Bunun yanında yasal torrent'leri bulabileceğiniz bir çok web sitesi var.

BitTorrent Inc, protokolle ilgileniyor...
Okuyucu Yorumları