Blue Frontier isimli yeni girişim, Bill Gates’in büyük desteğini almayı başardı

Enerji tüketimini yüzde 90 oranında düşürdüğünü iddia eden yeni bir klima girişimi, Bill Gates’ten yüklü bir çek almayı başardı.

Bill Gates’ten büyük destek

Blue Frontier, konsantre tuz çözeltisi kullanımıyla daha temiz klima sistemleri hayalinin peşinden giden bir şirket. Ama onu haberlere taşıyan asıl konu, Bill Gates'ten büyük bir çek almayı başarmış olması.

Yazın sıcak günlerinde çoğumuz klimalı bir yere kaçmaya çalışırız. Ancak modern AC teknolojimizle ilgili sorun iki yönlüdür. Birincisi, klimalar enerji yoğundur ve hidroflorokarbonlar ve karbondioksit gibi sera gazları yayabilirler. İkincisi, iklim değişikliği ısı olaylarını daha sık hale getirmeye devam ettikçe, bizi rahat ettirmek için bu kirli klimaya güvenmeye devam edeceğiz.

Blue Frontier ise, yeni nesil klima sistemlerinin mühendisliğine odaklanan Florida merkezli bir girişim. Şirket, yeni teknolojilerinin enerji tüketimini %90'a kadar azaltabileceğini iddia ediyor. Bu o kadar umut verici bir rakam ki, Blue Frontier Bill Gates'in temiz yatırım fonu Breakthrough Energy Ventures'tan 20 milyon dolar destek almayı başardı.

Teknolojinin nasıl çalıştığına ilişkin şirketin web sitesinde yer alan bir rapor, süreci açıklamaya yardımcı oluyor. Blue Frontier, soğutmanın bir kurutucu gibi davranan tescilli bir tuz çözeltisinden geldiğini söylüyor. Bu tuz çözeltisi, içindeki suyun bir kısmını buharlaştıran bir ısı pompası aracılığıyla yüksek oranda konsantre oluyor ve klima gerekli olana kadar atmosferden yalıtılıyor. Konsantre çözelti hava ile temas ettiğinde, su buharını emerek havanın nemini alıyor ve ardından dolaylı evaporatif soğutma yoluyla havanın sıcaklığını düşürür.

Bu, görmeden inanılmayacak teknolojilerden biri. Ama Bill Gates'in yatırımıyla onay vermiş olması umut verici bir teknoloji ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.