Bu minik ama pahalı cihaz, davetsiz AirTag'leri "koklayabiliyor"

BlueSleuth-Lite detektörü, davetsiz AirTag'leri "koklayarak" sizi güvende tutmayı vaat ediyor. Ama fiyatı hiç de az değil...

Davetsiz AirTag'leri "koklayan" cihaz

Küçük bir siber güvenlik firması olan Berkeley Varitronics Systems (BVS), yakında BlueSleuth-Lite detektörü aracılığıyla Apple AirTag takip sorununa bir çözüm bulabilir.

Bu detektörler, AirTag'ler, Galaxy Akıllı Etiketler ve ayrıca kulakiçi kulaklıklar gibi standardı destekleyecek gelecekteki cihazlar da dahil olmak üzere “tüm büyük BLE (Bluetooth Düşük Enerji) takipçilerini” tespit ederek çalışıyor. Yakında birden fazla aygıt algılanırsa, BlueSleuth'un ekranı bunları “sinyal gücüne göre” listeleyecek ve takipçilere en yüksek öncelik verilecek. Kullanıcılar, kaybolan öğenin adını, şirket simgesini ve en son ne zaman algılandığını ekranda görecek. Bu cihaz bir takipçinin tam olarak nerede bulunabileceğini söylemeyecek olsa da, sinyal gücünü bir barometre gibi kullanarak şüpheli cihazları bulabilmeniz mümkün olacak.

BlueSleuth-Lite'ın kendisi “avucunuzun içine sığacak kadar” küçük. İçinde, hem kablolu hem de kablosuz şarjı destekleyen, bir gün yetecek şarja sahip bir lityum-iyon pil bulunuyor. BVS'nin söylediğine göre çalıştırılması oldukça basit. Şirket, takipçileri bulmak veya ayarlarını yapılandırmak amacıyla BlueSleuth'un menüsünde gezinmek için kullanılabilecek “iki yönlü bir düğme” olduğunu belirtiyor. BVS, detektörünün maksimum 20 metre menzile sahip olduğunu söylüyor, ancak BlueSleuth-Lite'ın hassasiyetini yalnızca size yakın olan takipçileri belirleyecek şekilde ayarlayabileceksiniz. Küçük boyutu göz önüne alındığında, detektörü bir anahtarlığa takabilir ve gittiğiniz her yere yanınızda götürebilirsiniz.

Apple AirTag gibi Bluetooth takipçileri, en başta insanların kaybolan veya çalınan öğeleri bulmasına yardımcı olmak için tasarlandı. Ancak son birkaç yıl içerisinde, bu cihazların insanları takip etmenin “ucuz ve etkili” bir yolu olarak kötüye kullanıldığına dair çok sayıda haber ve rapor görüldü. Apple, iPhone sahiplerine kişilerindeki davetsiz AirTag'leri tespit etme yolu sağlayan takip önleme özelliklerini sundu, ancak bu seçeneklerin mükemmel olmadığı söylenebilir. BVS, uyarı bildirimlerinin “izleyici zaten gizlendikten sonra” telefonunuza ulaşmasının saatler hatta günler sürebileceğini iddia ediyor. Ayrıca, Android cihazlar, üçüncü taraf bir uygulama olmadan AirTag'leri algılayamıyor ve bu yüzden bu takipçiler Android sahiplerine karşı kullanılırsa, bu kullanıcıların fark etme şansı olmadığı söylenebilir. Ayrıca, davetsiz bir AirTag'in hoparlörünün çıkarılmış olması ve bu yüzden alarmın çalmaması olasılığı da var.

Kötü amaçlı kişiler pek çok farklı şekilde mevcut engelleri aşabiliyor. BlueSleuth-Lite ile BLE takipçilerindeki bu sorunları çözmeye çalışıyor gibi gözüküyor. Üçüncü taraf bir uygulamaya ihtiyacınız bulunmuyor, titreşim aracılığıyla kullanıcıları uyarıyor ve söz verildiği gibi çalıştığını varsayarsak, gizli takipçileri anında tespit edebiliyor.

BlueSleuth-Lite'ın çıkış tarihi Haziran 2023 olarak belirlenmiş durumda. BVS, detektörü oluşturmak için fon toplamak amacıyla bir Kickstarter kampanyası yürütüyordu. Ana hedefe ulaşıldı, ancak ek destekçiler için biraz daha zamanınız olabilir. Üst seviyelerde daha fazla ünite alma seçeneğiniz bulunurken, 499 dolar ile tek bir BlueSleuth-Lite almayı garantileyebiliyorsunuz. Ancak BVS, yayım anında ek geliştirmeleri karşılamak için fiyat etiketinin muhtemelen yüzde 25 artacağını belirtiyor. Yani, BlueSleuth-Lite piyasaya sürüldüğünde 600 doların üzerine bir fiyata sahip olabilir.