Bu akıllı kumaş, soğukta kat kat giyinmeyi tarihe gömecek

Yeni geliştirilen bu inanılmaz akıllı kumaş, soğuk havalarda lahana gibi giyinme dönemini sona erdirmeye aday: Kendi kendine 54 dereceye kadar ısınıyor!

Bu akıllı kumaş, soğukta kat kat giyinmeyi tarihe gömecek

Yeni bir kumaş teknolojisi, kış aylarında çok sayıda ve kalın giysiler giymek yerine, yalnızca güneş ışığını kullanarak kendini ısıtabilen giysileri tercih edebileceğimiz bir geleceğin kapımızda olabileceğini gösteriyor.

Bu benzersiz kumaş, bileşimi sayesinde bu yeteneği kazanıyor. Araştırmacılar, su geçirmez spor giyiminde yaygın olarak kullanılan termoplastik poliüretandan (PTU) yapılan liflerin içine özel nanopartiküller yerleştirdiler. Polianilin (PANİ) ve polidopamin (PDA)'den yapılan bu nanopartiküller, geniş bir dalga boyu aralığında güneş ışığını emebiliyor.

Isınan akıllı kumaş, daha sonra toplanan ışığı ısıya dönüştürmek için fototermal dönüşüm olarak bilinen bir teknik kullanıyor ve kumaşın sıcaklığını sadece 10 dakikalık güneşe maruz kalma süresinde 30°C’den fazla yükseltebiliyor. Ancak araştırmacılar, bununla yetinmeyerek biraz daha ileri gitmeyi başardılar.

Ayrıca bu kumaş, malzeme ısındıkça renk değiştirebilen ve sıcaklık değişimlerinin görsel bir göstergesini sağlayan sıcaklığa duyarlı boyaları da barındırıyor. Testlerde, bu malzemeden örülmüş küçük bir kazak, güneş ışığı altında sadece 10 dakika sonra etkileyici bir şekilde 53,5°C sıcaklığa ulaştı. Canlı kırmızı tonu, kumaş ısındıkça beyaza dönerek sıcaklık değişimini işaret etti.

Pil paketlerine veya metal ısıtma elemanlarına dayanan geleneksel ısıtmalı giysilerin aksine, bu akıllı ısınan kumaş, kendi kendine yeten, hafif ve inanılmaz derecede dayanıklı bir yapıya sahip. Araştırmacılar, esnekliğini koruduğunu, orijinal boyutunun beş katına kadar esneyebildiğini ve 25 yıkamadan sonra bile hem ısıtma verimliliğini hem de renk değiştirme özelliklerini koruduğunu söylüyor.

Bu kumaş açık hava teçhizatında, kurtarma ekipmanında, askeri giyimde ve hatta soğuk iklimler için tasarlanmış evcil hayvan kıyafetlerinde devrim yaratabilir. Güneş dışında herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadığı için, özellikle daha kırsal kullanım alanlarında çok faydalı olabilir.

Araştırmacılar artık üretim maliyetlerini düşürmeye ve akıllı ısıtma kumaşını üretmeyi kolaylaştırmaya odaklanıyor.