Su yosunlarından oluşan şaşırtıcı pil, bir bilgisayarı uzun süre boyunca çalıştırmayı başardı

Su yosunu kullanan pillerden şaşırtan başarı: Bir bilgisayarı, yosundan elde edilen elektrikle uzun bir süre boyunca çalıştırmayı başardılar.

Bir bilgisayarı su yosunları ile çalıştırdılar

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, bir bilgisayarın inanılmaz bir pil türüyle çalışabileceğini kanıtladı. Bir AA pilden çok daha büyük olmayan bir pil geliştiren araştırmacılar, elektrotlu bir kaba mavi-yeşil su yosunları yerleştirdi ve mikroorganizmalar, güneş ışığını kullanarak bilgisayarı çalıştıracak kadar elektrik ürettiler.

Energy and Environmental Science dergisinde yayınlanan araştırma makalesi, siyanobakterilerin bilgisayarı 45 dakika çalıştırıp ardından 15 dakika beklemede tutabildiği belirtiliyor. Bu sırada bilgisayar karmaşık işlemler yürütmüyordu, ardışık tam sayıların toplamını hesaplıyordu. Aynı zamanda pilden gelen mevcut elektrik çıkışını ölçüp bu verileri buluta gönderiyordu. Ağustos 2021'den beri, yosun pilinin güç üretmeye devam ettiği de belirtiliyor.

Altı ay boyunca kesintisiz çalışan sistem, hesaplama süresi boyunca 0,3 mikrowatt, boşta kalma süresi boyunca 0,24 mikrowatt güç tüketti. Ancak bunu nasıl yaptığı, henüz net değil. Ekip, en olası açıklamanın siyanobakterilerin (mavi-yeşil alg yosunları) fotosentez işlemi sırasında elektron salması olduğunu düşünüyor. Ancak güç çıkışı ışık eksikliğinden etkilenmiyordu, güç hem gündüz hem de gece sabitti. Bunun nedeni, alglerin yiyeceklerinin bir kısmını ışık olmadığında da işlemesi ve dolayısıyla bir elektrik akımı üretmeye devam etmesi olabilir.