Bu Chrome Eklentisi "Toksik" Yorumları Gizliyor

Google'ın kardeş firması tarafından geliştirilen bu Chrome eklentisi, kullanıcılarından internetin kötü yüzünü saklıyor!

Yapay zeka ile trollerden kurtulun!

Tune, yeni ve deneysel bir Google Chrome eklentisi ve eklentinin önemli bir amacı var: Çevrimiçi platformlarda gördüğünüz yorumları kontrol etmek.

Eğer internet üzerindeki kaba ve saldırgan nitelikteki yorumları görmekten bıktıysanız, onlardan tamamen kurtulmanız artık mümkün olabilir. Tune, internet üzerinde bulunan "toksik" nitelikteki yorumları Google'ın sahip olduğu yapay zeka teknolojisi ile gözünüzün önünden kaldırıyor.

Google'ın da içinde bulunduğu şemsiye firma olan Alphabet'in bir başka alt şirketi olan Jigsaw tarafından geliştirilen eklenti, Perspective adı verilen bir yapay zeka algoritrmasını kullanıyor. Algoritma, makine öğrenmesinin gücünü kullanarak saldırgan bir dil ile yazılmış yorumları tespit edebiliyor. Bu önemli, zira internetteki yorumların büyük bir kısm insanların diğer insanlara olan sevgisini belirtmek için yazılmış olmuyor.

Tune, yüklendikten sonra size bir çeşit düğme sunarak internet üzerinde gördüğünüz yorumların "gürültü" seviyesini ayarlamanıza olanak tanıyor. Bu sayede çeşitli tolerans seviyelerine sahip kullanıcılar, kendileri için en uygun seçeneği kullanarak internet üzerindeki yorumları kendilerini rahatsız etmeyecek bir bağlamda tutabiliyorlar.

Eklenti şu an için Facebook, Twitter, Reddit ve Disqus üzerindeki yorumlar üzerinde çalışabiliyor ve Jigsaw, farklı platformlara da desteğin yakın zamanda geleceğini belirtiyor. Ancak Jigsaw'ın ilk adımda seçtiği bu platformlar bir tesadüf eseri değil. Söz konusu platformların her biri, kaba ve saldırgan nitelikteki yorumlar ile kötü bir geçmişe sahip.

Jigsaw şu an için Tune'un deneysel bir proje olduğu ve eklentinin filitresinden bazı istenmeyen yorumların geçebildiği konusunda kullanıcılarını uyarıyor. Bunun yanı sıra proje GitHub üzerinde açık kaynaklı bir şekilde sunulduğu için dilediğiniz takdirde geliştirme sürecine siz de dahil olabiliyorsunuz.

Platformlar, bünyelerinde gerçekleşen etkileşimlerin yasa dışı bir duruma her an gelebileceğini biliyorlar ve bu konuda yapabilecekleri yaptırımlar mevcut. Ancak bu gerçek, "toksik" nitelikteki yorumların bu platformlar üzerinde ortaya çıkmasının önüne geçemiyor. Tune ise bu konuda gücü bireysel kullanıcılara geri veriyor.

Ancak belirtmemiz gerekiyor ki Tune, bireylere yönelik saldırgan yorumları tespit edip gizleyebilmesine rağmen bu konuda saldırganlara bir yaptırım uygulayamıyor. Bu ise başlı başına bir sorun durumunda. Fakat bu eklenti, saldırgan yorumları gizleyerek birilerinin gününü mahvetmekten keyif alan trolleri başınızdan kalıcı olarak savmanızı sağlayabilir.

Okuyucu Yorumları