Flipper Zero isimli küçük bir hack cihazı artık iPhone'lara saldırabiliyor ve şu anda bir çözümü de yok

Halka açık bir yerde iPhone'nunuz saçma sapan hareketler yapmaya mı başladı? O zaman suçlusu Flipper Zero isimli bu küçük hack cihazı olabilir. İşin kötüsüyse, bu durumdan kurtulmak için yapabileceğiniz pek bir şey yok.

Bu küçük hack cihazı iPhone'lara saldırabiliyor ve şu anda bir çözümü de yok

Bir kafede, kütüphanede ya da tren istasyonunda otururken iPhone'unuz aniden açılır pencereler ve yeniden başlatmalarla kontrolden çıkarsa, etrafta USB çubuğa benzer küçük bir cihaz arayın, çünkü suçlu o olabilir.

Söz konusu cihaz, kablosuz iletişimle etkileşime geçmek için "meraklılar için çok amaçlı bir cihaz" olarak tanımlanan ve aslen bir bilgisayar korsanlığı aygıtı olan Flipper Zero. Cihazın web sitesinde, uzaktan anahtar görevi görmek ya da siber güvenlik sızma testlerine yardımcı olmak gibi her türlü işlev için kullanılabileceği belirtiliyor. Ancak Ars Technica, Flipper Zero'nun halka açık yerlerde televizyon kanallarını değiştirip, otel anahtarlarını klonlamaya ya da otomatik garaj kapılarını açmaya kadar daha kötü amaçlarla da kullanıldığına dikkat çekiyor. Ve şimdi bu araç iPhone'larla da etkileşime geçebiliyor.

Ars'ın haberine göre bu durum, Hollanda'da bir tren yolculuğu sırasında iPhone'unun aniden bir sürü açılır pencere açtığını ve ardından yeniden başlatılarak kullanılamaz hale geldiğini fark eden güvenlik araştırmacısı Jeroen van der Ham tarafından fark edildi.

"Telefonunuz neredeyse kullanılamaz hale geliyor. Arada bir kaç dakikalığına bir şeyler yapabiliyorsunuz, bu yüzden bunu deneyimlemek gerçekten can sıkıcı. Bu saldırıyı duymuş bir güvenlik araştırmacısı olarak bile, olan bitenin bu olduğunu anlamak gerçekten zormuş" diyor van der Ham. Daha sonra suçlunun, menzil içindeki tüm iPhone'lara Bluetooth istekleri gönderen, onları sürekli bağlantı istekleriyle pingleyen ve böylece hepsini kullanılamaz hale getiren Flipper Zero kullanan bir yolcu olduğunu keşfetti.

TechCrunch tarafından da belirtildiği üzere bunun çaresi iPhone'un Ayarlar uygulamasından Bluetooth'u kapatmak. Etkilenen Android cihazlar içinse "yakındaki cihazlarla paylaşım" seçeneğini bulmak ve kapatmak gibi daha fazlası yapılabilir.

Flipper Zero gibi cihazların hasara yol açtığını daha önce duymuş olsak da burada endişe verici olan şey, artık iPhone'ları ve iPad'leri etkileyebildiği için yeteneklerinin genişliyor olması.

Bunu önlemek için çevrenizin farkında olmak ve bazen Bluetooth'u kapatmak dışında yapabileceğiniz pek bir şey yok. Ancak açık olan bir şey var ki, bilgisayar korsanlığı araçları daha da yetenekli hale geldikçe RF özellikli cihazlar için daha sağlam bir güvenliğe ihtiyaç var.