Büyük bir heyecanla kurulmuştu, tek bir oyun yayınlayamadan kapandı

Activision'dan ayrılan iki geliştiricinin kurduğu Deviation Games'den sansasyonel oyun haberleri beklenirken, stüdyonun kapandığı haberi geldi. Peki ne oldu?

Büyük bir heyecanla kurulmuştu, tek bir oyun yayınlayamadan kapandı

Haziran 2021'de, oldukça büyük isimler tarafından kurulan yeni bir oyun stüdyosunun ismini duyduk. Deviation Games, Activision'ın popüler Call of Duty: Black Ops serisinden sorumlu Treyarch stüdyosunun iki eski üyesi olan Dave Anthony ve Jason Blundell tarafından kurulmuştu. Özellikle Blundell, Call of Duty'nin Zombies modunun arkasındaki ana yaratıcı olarak anılıyor ve bu mod sonraki CoD oyunlarının çoğunda devam etmesiyle tanınıyor. Hatta bazı oyuncular Zombi modunu, ana oyundan daha fazla seviyor.

Stüdyo kurulduğunda, PlayStation bölümü için orijinal bir AAA oyun yapmak üzere Sony ile bir anlaşma yaptığı da ortaya çıkmıştı. Ne yazık ki, Deviation Games'in henüz adı konmamış ve açıklanmamış bu oyunu yayınlamadan önce kapandığı bildirildi.

Kapanma haberi, stüdyonun eski İnsan Kaynakları ve Operasyon Direktörü Kriste Stull'un bir Linkedin gönderisi aracılığıyla duyuruldu. Gönderisinde şunları söyledi: "Tüm ekibimize en derin şükranlarımı sunmak istiyorum. Tüm sıkı çalışmalarınız, özveriniz ve Deviation'a katkılarınız için teşekkür ederim; her birinizle birlikte çalışma fırsatı bulduğum için inanılmaz derecede minnettarım."

Stüdyonun kapanmasından kaç kişinin etkilendiği şu an için belli değil. Ancak, kapanmadan önce Deviation'da sorun yaşanmış olabileceğine dair işaretler vardı. Eylül 2022'de Deviation Games, kurucu ortak Blundell'in açıklanmayan bir nedenle ekipten ayrıldığını belirtti. Mayıs 2023'te ise ekip üyelerinin bir kısmı işten çıkarıldı.

Indie oyun geliştiriciler dev stüdyoları vurdu

Oyun piyasasında, özellikle AAA oyun stüdyoları, bağımsız oyun yapımcılarının aralıksız olarak piyasaya sürdüğü oyunlar karşısında giderek daha fazla oyuncu kaybediyor ve çalışanları işten çıkarmaya gidiyorlar. Şu anda sadece Steam platformunda, bağımsız yapımcılar tarafından her gün 100'den fazla yeni oyun piyasaya sürülüyor. Oyuncular bu oyunlara ilgi gösterirken AAA stüdyoların oyunlarına olan ilgilerini de azaltıyorlar.

Deviation Games'in kapanışı, 2024'te oyun endüstrisindeki birçok kişiyi etkileyen bir dizi kapanış ve işten çıkarmanın sadece sonuncusu. Ocak ayında 1.900 ekip üyesini işten çıkaran Microsoft ve Şubat ayı sonunda 900 kişiyi işten çıkaran ve Londra stüdyosunu kapatan Sony de buna dahil.