Kıyıya vuran Garfield telefonlarının 30 yıl sonunda çözülen gizemi

30 yıl boyunca gizemli bir şekilde kıyıya vurmaya devam eden Garfield telefonlarının arkasında yatan sır neydi?

30 yıllık "Garfield telefonu" gizemi böyle çözüldü

1980’lerde Manş Denizi’nin Fransa kıyılarına turuncu renkli telefonlar vurmaya başladığında kimse şaşkınlığını gizleyememişti. Bu telefonlar ünlü çizgi karakter Garfield şeklinde tasarlanmıştı. Yıllar boyunca Fransa kıyılarında böyle yüzlerce telefon ortaya çıktı ve kimse bu telefonların nereden geldiğine dair mantıklı bir açıklama yapamadı.

Büyük Garfield Gizemi olarak adlandırılan bu olay, Fransa'daki bir sahil temizleme ekibinin telefonlarla ilgili yeni bir kampanyasıyla hafızası tazelenen bir çiftçinin yardımıyla birkaç yıl önce çözüldü. Basın hikayeye kilitlendiğinde, 1980'lerin başında bir fırtınadan sonra bir Garfield telefonu gördüğünü hatırladığını ve nereden geldiklerini bildiğini söylemek için iletişime geçti.

Belirli bir bölgede çok sayıda tuhaf eşyanın karaya vurmaya başlamasıyla sık sık yaşandığı gibi, Tyco Garfield telefonları da denizdeki bir yük gemisinden kaybolan bir nakliye konteynerinden sızıyordu. Telefonların içinden çıktıkları nakliye konteyneri gizli bir deniz mağarasının içine sıkışmıştı ve yeri sadece 2019 yılında Brittany'deki Garfield telefonlarının davasını nihayet çözmek için ulaşan çiftçi tarafından biliniyordu. Konteynerin denize düşmesinin üzerinden onlarca yıl geçmişti ama ekipler mağarayı keşfetmeye gittiklerinde tahrip olmuş konteynerin yanı sıra birkaç tane de telefon buldular.

Yerel sahil temizleme derneği başkanı Claire Simonin Le Meur yaptığı açıklamada, "Mağaranın her yerinde Garfield ve konteynır parçaları gördüm. Ancak telefonların büyük kısmı çoktan gitmiş, deniz 30 yıldır işini yapmış. Biz buraya çok sonra geldik" diyor.

Gizem sona ermiş olsa da, Garfield'ın Fransız kıyı şeridindeki hakimiyeti devam ediyor, çünkü nakliye konteynırının yeri tespit edilmiş olsa da, kaldırılması çok zor bir noktada duruyor.