Çalışma koşulları hakkındaki veriler, gözleri SpaceX'e çevirtti

Yeni yapılan bir güvenlik incelemesine göre, SpaceX'teki yaralanma oranları sektör ortalamasının çok üzerinde. Açıklanan verilerde, SpaceX'in Teksas'taki üretim tesisinde yaralanma oranı sektör ortalamasının yedi katından fazla olduğu görülüyor.

Çalışma koşulları hakkındaki veriler, gözleri SpaceX'e çevirtti

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX, işyeri koşulları nedeniyle giderek daha fazla denetim altına alınıyor. Reuters tarafından kısa süre önce gerçekleştirilen bir güvenlik incelemesi, havacılık ve uzay şirketindeki can sıkıcı bir eğilimin altını çiziyor. Buna göre, üst üste iki yıl olmak üzere SpaceX'teki yaralanma oranları sektör ortalamasının çok üzerinde. Daha da kötüsü, SpaceX'te yaralanma oranı bir önceki yıla kıyasla daha da kötüleşmiş durumda.

Önceki yıllara ait verilerin eksik ya da mevcut olmadığını belirten bir haber kaynağına göre, Reuters'in daha önce yaptığı bir araştırmada 2022 yılında rapor edilen yaklaşık 600 yaralanma arasında ezilmiş uzuvlar, kesikler, yanıklar, göz yaralanmaları, elektrik çarpmaları, ampütasyonlar ve ciddi kafa yaralanmaları olduğu tespit edilmişti.

Ancak görünüşe göre durum hiç de iyiye gitmiyor. Teksas, Brownsville'deki SpaceX tesisi 2022 yılında 100 işçi başına 4,8 yaralanma oranı bildirirken, bu oran 2023 yılında 5,9'a yükselmiş durumda. Reuters tarafından sağlanan rakamlara göre, sektör ortalaması 100 işçi başına 0,8 yaralanma ile Space X'e göre epey düşük.

Görünen o ki şirketin roket kurtarma ekipleri en ağır yükü çekiyor. Pasifik kıyısı çalışanları 100 çalışan başına 7,6'lık bir yaralanma oranına maruz kalırken, bu oran sektör ortalamasının dokuz katından fazla. Atlantik ekibi ise 100 işçi başına 3,5 yaralanma ile biraz daha iyi durumda.

Uzmanlar yüksek yaralanma oranlarının daha derin sistemik sorunlara işaret ettiğini ileri sürüyor. George Washington Üniversitesi profesörlerinden David Michaels Reuters'a yaptığı açıklamada, bu kadar yüksek yaralanma oranlarının, ticari ortaklar ve SpaceX'le milyarlarca dolarlık sözleşme yapan NASA için önemli bir endişe kaynağı olan düşük üretim kalitesine işaret edebileceğini öne sürdü.

SpaceX, çalışanlarının güvenliğini ihmal ettiği yönündeki iddiaları istikrarlı bir şekilde reddetti. Mart ayında attığı bir tweet'te COO Gwynne Shotwell, Florida'daki mürettebat kulesine yerleştirilen yeni bir acil durum paraşütüne gönderme yaparak "Astronot ve personel güvenliği SpaceX'in en yüksek önceliğidir, bu yüzden yeni kaydırağı şahsen test etmek zorunda kaldım" diye yazmıştı.

Ancak SpaceX'teki tek sorun güvenlik değil; şirket ayrıca işe alımlarda ayrımcılık yapmakla ve kadın ve azınlıklara beyaz erkek meslektaşlarından daha az ücret ödemekle suçlanıyor.