Çernobil Yangınları, NASA Uydu Fotoğrafında İşte Böyle Görünüyor

Bir süre önce, Çernobil nükleer felaketinin yaşandığı yere yakın bir bölgede çıkan ve radyasyon seviyesini bir anda katlayan orman yangınları, nihayet kontrol altına alındı. Bu korkutucu yanginlar, NASA'nın uydu fotoğraflarında işte böyle görünüyordu.

Çernobil yangını böyle görüntülendi

Çernobil nükleer felaketinin yaşandığı bölgeye yakın orman yangınları, nisandan beri devam ediyor. NASA'nın yeni uydu fotoğrafları, yangınların büyüklüğünü ve tehlikesini gözler önüne seriyor.

2.600 kilometre karelik Çernobil Dışlama Bölgesi, 1986'da yaşanan felakette yayılan radyasyona erişimi kısıtlıyor. NASA'nın uydusu Aqua, bu bölgenin görüntülerini, yangının dumanlarıyla birlikte 8 - 9 Nisan tarihlerinde yakaladı.

NASA'nın Dünya Gözlemevi, cuma günü yaptığı bir açıklamada şunları söyledi: "Dışlama bölgesindeki yangınlar nadir değiller, ancak daha fazla orman ve otlak iyileştikçe yangınların şiddeti ve yoğunluğu yıllar içinde artış gösterdi."

Orman yangınları kendi başına yeterince kötüyken, yangınların konumu yeni endişelere yol açıyor. 2015'te yapılan bir araştırma, dışlama bölgesinde çıkan yangınların duman bulutlarının radyoaktif parçacıkları bölgenin çok uzaklarına taşıyabildiğini göstermişti. Ayrıca yangınla birlikte, bölgedeki radyasyon oranının birkaç kat arttığı da biliniyor.

Yapılan son açıklama, Çernobil yangınlarının şu anda tamamen kontrol altına alındığı yönünde.

Okuyucu Yorumları