CHIP Online Office 2010'u mercek altına aldı

Office 2010'un erken sürümünü inceledik: Yeni sürüm ile ilgili ilk detaylar burada...

Office 2010'a ilk bakış

Office 2010'un erken bir versiyonu ile Microsoft, çıkacak olan bu sürüm ile ilgili bilgi edinmemizi sağladı. İlk detayları bu yazımızda okuyacaksınız.

Elimizdeki bu erken sürüm ile çıkacak olan yeni versiyon (Office 2010) ile ilgili bir çok detayı görme şansımız oldu. Microsoft, Office 2010'da ortak projelerin üzerinde birlikte çalışmaya özellikle önem veriyor; bunun için mümkün olan en basit iletişim yollarının ve gerekli kaynakların her zaman ulaşılabilir olması için gereken araçları Office sistemine entegre etmiş. Ayrıca ilk olarak Office versiyonu 64 Bit versiyonu ile de piyasaya sunulacak. Bunun anlamı 64 Biti destekleyen sistemlerde daha yüksek performans alabileceksiniz.

Final versiyonun çıkış tarihi, Steve Ballmer'in açkılamasına göre, bu yıl değil; 2010'un başında olacak. 2009'un sonbaharında Microsoft, Office'in bir Beta sürümünü yayınlamayı düşünüyor; bu versiyonu herekse açık olacak, bu şekilde bütün kullanıcıların yeni versiyonu inceleme fırsatı olacak.

Ara yüz: Yeni menüler ve Office Web

Ara yüz: Yeni menüler ve Office Web
İyileştirilmiş Ribbon menü sistemi: Artık menü şeridini tek tıklama ile tamamen kapatabiliyorsunuz

Office ilk olarak bu versiyonu ile ISO sertifikalı Office-Open-XML formatını destekleyecek. Bunun dışında ara yüzdeki en büyük değişikliklerden birkaçı: Görselliği Windows 7'i andıran, geliştirilmiş Ribbon menü sistemi; Office Düğmesine eklenen birkaç işlevsel fonksiyon ve Web uygulamaları için gerekli olan en önemli programlar.

Ara yüzde en çok göze çarpan yenilik, elden geçirilen Ribbon Menü sistemi olmuş. Bölümlenmiş ve simgeler ile kombine edilmiş bu kontrol paneli ile birçok ofis fonksiyonu elinizin altında oluyor; görünümünün ise Windows 7'ye uyacak şekilde tasarlandığını söyleyebiliriz. Zihinsel bir uyarıcı olması amacıyla ofis uygulamaları için renk kodlamaları kullanılmış; böylece Word uygulamalarında mavi, Excel'de yeşil ve Outlook'ta ise sarı renk kullanılmış.

Bununla beraber, kullanıcılar Office 2010 ile menüleri çok daha fazla istekleri doğrultusunda kişiselleştirebilecekler. Yeni bir simge ile de artık üst menüyü de kolayca simge durumuna küçültebiliyorsunuz. Bu fonksiyon her ne kadar Office 2007'de de bulunsa da bu işlem için biraz daha fazla zaman ayırmanız gerekiyordu.

İyileştirilmiş Ribbon menü sistemi: Artık menü şeridini tek tıklama ile tamamen kapatabiliyorsunuzOffice Düğmesi ile bütün dokümanlar kontrolünüz altında
Office 2010 ile geliştiriciler tamamen yeni bir Office Düğmesini sisteme entegre etmişler. Çalıştırmakta olduğunuz uygulamaya bağlı olarak; Office size bu alanda, üzerinde çalışmakta olduğunuz belge ya da proje ile ilgili, birçok bilgiyi gösteriyor. Ayrıca bu alanda; Word, PowerPoint , Excel ve diğer ofis uygulamalarının fonksiyonlarına ulaşabiliyorsunuz. Bunun dışında dokümanların yazdırılması ve kaynakların paylaşımı ile ilgili seçeneklere de buradan ulaşabiliyorsunuz.İyileştirilmiş Ribbon menü sistemi: Artık menü şeridini tek tıklama ile tamamen kapatabiliyorsunuz

Sunulan bu bilgi alanında ayrıca, projeler üzerinde birlikte çalışmayı kolaylaştıran, birkaç ek fonksiyon bulunuyor. Bu şekilde; mesela aynı proje ile ilgili başka dokümanlara ulaşım imkânı ya da herhangi bir proje ile ilgili dokümanlar tarihe göre aranabiliyor. Eğer aynı belge üzerinde ortak çalışmanız gerekiyorsa, Office 2010 size bunun için pratik bir çözüm sunmuş; bahsi geçen alan üzerinde kolayca proje ile ilgili kişilere ulaşım imkânı buluyorsunuz. Bütün adres defterini gözden geçirmektense bu alanda sadece üzerinde çalıştığınız proje ile ilgili kişilere bir tıklama ile ulaşabiliyorsunuz. Bu şekilde ortak projeleriniz daha süratli bir şekilde sonuçlanacaktır.

İyileştirilmiş Ribbon menü sistemi: Artık menü şeridini tek tıklama ile tamamen kapatabiliyorsunuzOffice Web, Google Docs'a karşı
Office 2010 ile Microsoft artık, online ofis uygulamaları alanında Google'ın tekelini kırmak istiyor. Offline versiyonunda bulunan Word,Excel,PowerPoint ve OneNote; online olarak ta kullanılabilecek ve projeler üzerinde ortak çalışmayı destekleyecekler. Ürünün paketinde yer alan 'Office Web' ile etiketlenen Office 2010'un; satın alacaklar için Office Web uygulamasını ücretsiz sunup sunmayacağı ise henüz belli değil.

Uygulamalardaki yenilikler: Word, Outlook

Uygulamalardaki yenilikler: Word, Outlook
Word 2010: Yeni arama menüsü ile artık dokümanlardaki resim, tablo, formül ve alt bilgileri de aramaya dahil edebiliyorsunuz.

Daha şimdiden, bu erken versiyonda bile; Word, Outlook ve diğerlerinde bizi bekleyen yenilikler göze çarpıyor. Özellikle Windows 7 ile entegrasyon konusunda gösterdiği eğilim, ümit verici.

Genel olarak Office program paketi üzerinde yapılan değişikliklerin yanı sıra, Microsoft tabii ki programlara özel olarak yenilikler de yaptı: Word'deki arama fonksiyonu iyileştirildi; bu şekilde dokümanlar başlıklarına, sayfa sayısına ya da özel kriterlere göre sınıflandırılabiliyor. Burada özellikle yeni kritere göre arama fonksiyonu ilgimizi çekti; bu aramada sadece metin içerikleri değil resim, tablo, formül ve altbilgileri de aramaya dâhil ediliyor.

Word 2010: Yeni arama menüsü ile artık dokümanlardaki resim, tablo, formül ve alt bilgileri de aramaya dahil edebiliyorsunuz.Word'e eklenen bir yenilik: Metin Efektleri
Görünüme değer veren kullanıcılar, yeni metin efektlerine sevineceklerdir. Seçmiş olduğunuz metni daha renkli hale getirmek için tek tıklama yeterli.

Ayrıca Microsoft yeni Office versiyonunda Word'e daha akıllı bir kopyala-yapıştır fonksiyonu entegre etmiş. Bundan böyle kullanıcının kendisi metnin nasıl kopyalanacağını belirleyecek. Yani, yapıştırmadan önce sistem size hedef biçimlendirmeyi mi, kaynak biçimlendirmeyi mi, yalnızca metni korumayı mı gerçekleştirmesini istediğinizi soracak.

Word 2010: Yeni arama menüsü ile artık dokümanlardaki resim, tablo, formül ve alt bilgileri de aramaya dahil edebiliyorsunuz.PowerPoint ile Screenshot
Yeni entegre edilen bu özellik, sunumların hazırlanmasında size yardımcı olacaktır. Şimdiye kadar kullanıcılar bunun için başka bir program kullanmaları gerekiyordu. Şimdi ise yeni PowerPoint versiyonu bunu oldukça kolaylaştırıyor: Masaüstünde açılmış olan pencerelerin görüntüsü, şık bir önizleme ile beraber bir sunuma eklenebiliyor. Görüntünün ne kadarının resimde yer alacağını yine siz, bir kesme fonksiyonu sayesinde, belirliyorsunuz.

Word 2010: Yeni arama menüsü ile artık dokümanlardaki resim, tablo, formül ve alt bilgileri de aramaya dahil edebiliyorsunuz.Outlook: Windows 7'nin izinde
E-Posta ve ajanda uygulaması olan Outlook da, Office 2010 ile, Ribbon menü tasarımından nasibini alıyor. 2007 versiyonu Office'te bu menü sadece kısmi olarak uygulanmıştı. Bu şekilde artık daha fazla komutu tek tıklama ile çalıştırabiliyorsunuz. Bu değişiklik, özellikle görünüm seçenekleri için oldukça işlevsel olacaktır. Tek tıklama ile artık önizleme, navigasyon ya da görevler sekmelerini kapatıp açabileceksiniz; bu da her zaman ihtiyacınız doğrultusunda menüleri açıp kapatmanızı sağlayacaktır.

Word 2010: Yeni arama menüsü ile artık dokümanlardaki resim, tablo, formül ve alt bilgileri de aramaya dahil edebiliyorsunuz.Outlook'un yeni versiyonundaki en büyük yeniliğin, çıkacak olan yeni işletim sistemi Windows 7 ile entegrasyonundaki başarısı olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede kullanıcılar sık kullanılan özelliklere, Outlook uygulamasını çalıştırmadan ulaşabilecekler. Bunun için Windows 7; kısa yollar ve başlat menüsünde yeni kişi, randevu ve görev eklemeniz için; bağlantılar sunuyor.

Bunun dışında Outlook, Microsoft'un Exchange Server 2010'u ile kombinasyonunda yenilikler bulunuyor. MailTip özelliği sayesinde; kişisel e-postalarınızı yanlışlıkla bütün şirket çalışanlarına ya da büyük eklentiler içeren bir e-postayı, bunun için uygun olmayan bir hesaba göndermenizi engellemek için; artık sizi uyarıyor. Conversation View ile artık tartışmalarınız esnasında sürekli cevap yazma fonksiyonları ile uğraşmanıza gerek kalmayacak. Bu özellik sayesinde artık ilgili e-postalar kolayca bir klasör bölmesinde toparlanıp saklanabilir. Ayrıca diyalog e-postalarını sonradan bütün bir metin olarak ta görüntüleyebiliyorsunuz.

Okuyucu Yorumları